София. До момента в страната южноафрикански щам на коронавируса няма. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за предаването „Тази сутрин“ по БТВ. „Стараем като процент от леглата се всички болници да поемат своята тежест. Големите болници в София поеха най-голямата тежест и леглата в тях са от порядъка на 300-400, но всички болници работят много активно и приемат пациенти“, заяви Кунчев.

„Частта на хората, които изкараха коронавируса и на ваксиниртаните все още е много малка, за да се повлияе на самия епидемичен процес. Това ще се случи вероятно след месец – два, но в момента не можем да разчитаме на тези бройки. Стигаме около милион от 7 милиона в България, но това не може да повлияе на епидемичен процес. За смъртността правим много сериозен анализ, за да разберем причините България да се отличава. COVID обостря някои заболявания, но ние сме страна с много възрастни хора и широко разпространение на някои хронични заболявания. Има много фактори. Не се неглижират другите заболявания. Няма човек, който да има нужда от спешна помощ и да не е бил приет. Възможност за помощ има, но персоналът е малко, много натоварен и това се отразява“, посочи той.

По отношение на нигерийския и южноафриканския вариант на вируса, Кунчев заяви: „Чакаме резултатите от последното пълно геномно секвениране. Това се прави непрекъснато. До момента в страната южноафрикански щам на коронавируса нямаме. Имаме много от английския обаче. Никой не е готов за новите щамове, а вирусът непрекъснато ще се опива да ги създава. Ще се опитваме да го догонваме. За момента все още това, с което се бори България, е английският вариант“, коментира той.

„Има желаещи за ваксинация. Събота и неделя дори правим по 2 000 – 4 000 ваксини. Ако включим и общопрактикуващите лекари и имаме ваксини, можем да достигнем до 40 000 – 50 000 ваксинации на ден, стига да дойдат необходимите ваксини, които толкова чакаме“, каза още Кунчев.

За възможността за производство на ваксини в България, той заяви: „Това е една идея, след като се видя какво се случва в света, ако всичко се произвежда в Китай. Лично аз не съм много оптимист за български ваксини, защото много време изтече. Само след месец – два ще има такова голямо предлагане на ваксини, че ще има и падане в цената, но и да излезе и да е качествена една българска ваксина, няма да има вероятно пазар за нея“, допълни той.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови