София. До края на този месец с получаването на близо 100 000 дози ще започнем много по-широка и масова имунизация. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ.
„Поръчката на ваксини се прави на база на населението. Ясно е, че няма всички да искат да се ваксинират, но нямаме прави да лишаваме някого от това негово прави на защита и здраве. Ние сме осигурили ваксини за цялото население, а ако останат количества, които няма да се ползват има начини и да се продават, и да се даряват такива ваксини. В договорите е предвидено това. ЕК има дори вече план за помощ на Западните Балкани, за да могат да се включат и те в тази ваксинация“, заяви той.

„Когато една ваксина е доказала безопасност и ефикасност и получи разрешение, тя може да се ползва. За мен изборът не е толкова важен, а ваксината да е ефикасна и да върши работа. Първите дози бяха символични и е ясно, че не могат да достигнат до всички групи. Нека хората бъдат търпеливи – до края на този месец с получаването на близо 100 000 дози ще започнем много по-широка и масова имунизация. Ако започнат доставките на всички ваксини, ще има достатъчно дози и всеки ще може да бъде ваксиниран. Масово за хората имунизирането ще стане чрез личните лекари“, допълни Кунчев.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови