София. До един – два месеца ще има много ефективно лекарство срещу COVID. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. „Нищо не знаем още за Индийския вариант на COVID-19. няма още надеждни научни данни какви са характеристиките му. За да заразява 300 000 души на ден и 4000 да умират, значи има нещо, но условията в Индия са такива, че струпването на хора и неспазването на мерките допринася за едно такова взривоподобно развитие. Ясно е, че напусне Индия вирусът. Ние забранихме влизането в България на хора, идващи от Индия, но това ще забави процеса, а няма да го спре. Готовност трябва да имаме. Когато знаем какво са особеностите му, ние ще осведомим болниците и общопрактикуващите лекари, за да имат готовност“, посочи Кунчев.

„В момента се работи в две посоки. Едната е търсенето на лекарство. Аз съм сигурен, че до един – два месеца ще имаме много ефективно лекарство. 3-4 огромни компании хвърлят невероятни усилия, за да стигнат до това. Ваксината пази, а лекарството лекува. Ако имаме мощно средство, с което ще знаем, че решаваме до голяма степен тежкото протичане и смъртността, това ще бъде от голяма полза. Това ще струва доста скъпо естествено, но е ясно, че ако става въпрос за човешкото здраве, каквото излезе и България трябва да го има и да го ползва. ЕК води преговори за доставки през 2021 и 2022 г., така че в тази насока много ще се работи и зависи какво ще се случи“, заяви той.

„Ако имат лабораториите данни срещу какво искаме да пази, могат да се произведат нови варианти на ваксините. Доставките са за брои дози, но какъв вид ще са зависи от поръчката и може да бъде ъпдейтвано“, допълни той.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови