София. Два фактора ни пречат да сме успешни – имаме много лимитиран човешкия ресурс в здравеопазването и много високо ниво на недоверие в институциите. Това каза доц. Ангел Кунчев в интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. „Унгария е на първо място по смъртност в Европа, ние сме след нея. Епидемичният процес се развива по свои правила. Като започне вълна, тя върви. Можем да повлияем на епидемичния процес, когато имаме поне 70% ваксинирани. Това са го постигнали Великобритания, Израел, ОАЕ и още една страна. Другаде трудно можем да говорим за влияние върху епидемичния процес. В момента сме на 14-о място в ЕС – в златната среда. В Европа има тенденция за намаляване около 10%, а ние сме с 22%, сравнявайки последните 14 дни с предишните. Ясно е, че излизаме от третата вълна, не е ясно какво ще се случи оттам нататък обаче. Нормалното за един респираторен вирус е в летния сезон да не е толкова активен“, посочи Кунчев.

„Националният оперативен щаб ще работи, ако ни дадат да работим. Щаб трябва да има и няма как да не сме готови за това. Това, което ми тежи, е политизирането на кризата. Това пречи много. Епидемията е природен процес и той има своите правила. Има два фактора, които пречат – ние имаме много лимитиран човешкия ресурс в здравеопазването и много високо ниво на недоверие в институциите. Тези два фактори са ключови, за да не сме чак толкова успешни“, допълни той.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови