София. В София с COVID работят 13 болници, но още 60 болници могат да разкрият сектори и ще трябва да го направят. Това каза главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб доц. Ангел Кунчев в интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.
„Много е важно да разберем защо имаме такова ниво на смъртност и това изисква сериозен анализ. Това, че сме 9-и в Европа и 4-ти на Балканите е ок, защото не сме в челната тройка, но има още много какво да се направи по този въпрос“, посочи той.

„Всяко лечение, което започне навреме, е по-ефективно. За използването на кортикостероиди има много противоречиви данни, че ако се дадат в неправилни дози и неправилно време водят до цитокинова буря, която искаме да избегнем. Това трябва да става под внимателно наблюдение на лекар. Един от проблемите при лечението е, че хората звънят на Бърза помощ чак когато вече са с тежка двустранна пневмония и имат нужда от апаратно дишане. Искаме да избегнем това да стигнем дотам, когато трябва да се избира кого лекарите да лекуват. Не може да има такъв алгоритъм, няма морална логика в това нещо“, заяви Кунчев.

„Няма значение къде е човек и какво е събирането. Ако не може да се осигури дистанция, трябва да се носи маска. Всички служби, които сме ангажирани за спазването на мерките имат ограничения от закона и няма как да поискат лични данни на хората. Затова наличието на полиция е много важно. Включили сме всички, които имат контролни функции, но присъствието на полицията е задължително“, допълни той.

„В Пловдив всички частни болници са включени и има сектори за COVID и работят. Сега този процес се случва и в София. В София с COVID работят 13 болници, но реално болниците са 90. Около 60 болници могат да разкрият сектори и ще трябва да го направят – трябва да са наясно“, каза още Кунчев.

По думите му се следи внимателно и какво се случва в автобусите на градския транспорт и в метрото.

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови