София. В подножието сме на нова вълна и виждаме 24% нарастване на случаите за една седмица, след 4 седмици, ако така върви, ще имаме удвояване на случаите. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за предаването „Тази сутрин“ по БТВ.

„Това, което виждаме, го знаем от години. Знаем какви са нагласите. За огромно мое съжаление на Балканите и в България настроенията по отношение на ваксините са най-песимистичните. Младите хора са по-малко засегнати и не се страхуват, но те са най-много време в социалните мрежи, където се вадят невероятни „факти“ и пълни неистини. Това е другата пандемия – инфодемия. Това много вреди на всички и не нам докъде може да стигне обществото по този път. Само след няколко месеца ще има страни в Европа и света, които ще си решат въпроса и ще си отворят икономиката, а ние още ще спорим полезни ли са или са вредни ваксините. Вероятно има чисто народопсихологически причини, защото от север на юг се засилват такива податливи на слухове тенденции“, посочи Кунчев.

„Има една изкривяване, че ваксинационният план бил пред провал. Това не е така – той стартира добре и върви в зависимост от това какви количества получаваме. Само до края на месеца ще получим над 200 000 дози, а през март – 500 000. Това количество ще задоволи масовото търсене през личните лекари. Ще се провали обществото ни, ако са закупени ваксините и ние не отидем да се ваксинираме. Ние работим по тази тема за липсата на информация. На всички РЗИ-та има достатъчно информация, обясняваме всичко. Има колкото искате информация – и кратките характеристики на продуктите, и листовките. Въпросът е какво хората искат да четат“, каза още той.

„Израел е малко по-особен случай по отношение на ваксинирането. Те имат едни групи, с които се работи много трудно, които не искат да се ваксинират. Интересното е, че това е една от първите страни, където вече се вижда ефектът от ваксините. Там рязко спадна заболяемостта и те са на път да си решат проблема“, добави Кунчев.

„Каквито най-големи доставки имаме, такива ваксини имаме към момента. Днес имунизираме състава на ЦИК и започваме с РИК-овете. Невероятни лъжи се изговориха по повод на ваксината на „Астра Зенека“. Имаме разрешение от Европейската агенция по лекарствата и положително становище от Групата на експертите по ваксината и имунологията. Те казват, че „Астра Зенека“ е подходяща за всички възрасти. Няма достатъчно данни за по-възрастните хора, но това не я прави неефективна. Такива данни се очаква да излязат всеки момент от САЩ и Южна Америка. От двата принципа – че ваксинирането ще бъде доброволно, безплатно и че ще има избор, няма да отстъпим. Когато имаме от всички, ще има избор. Човек може да отложи ваксинирането си и да изчака тази ваксина, която иска, но не виждам медицински причини за това“, посочи той.

„Сега сме в подножието на нова вълна и виждаме 24% нарастване на случаите за една седмица. След 4 седмици, ако така върви, ще имаме удвояване на случаите. Въпросът е да се предпазим максимално рано, а не някога във времето. Щом една ваксина е призната и пусната, не може да имаме съмнения нито в ефективността, нито в безопасността ѝ“, допълни той.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови