София. В някои области приключиха с първата фаза и още тази седмица могат да започнат с втората фаза, в София може да се започне след около седмица или 10 дни. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев на брифинг след получаването на поредната пратка от ваксини на „Пфайзер“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „18 720 ваксини получихме, което е на половина на предварително обявения график. Идеята е с една реконструкция на тяхното производство и допълване на капацитета е да могат да задоволяват нуждите на страните с по-големи доставки. Само тази доставка е съкратена наполовина. Оттук нататък влизаме в график. Очакваме, че втората половина на февруари и дори март ще получим компенсация с по-големи от вече договорените доставки. Ако дотогава получи разрешение и ваксината на “Астра Зенека”, броят на ваксините, с които разполагаме, ще бъде много по-голям“, заяви КУнчев.

„В някои области приключиха с първата фаза и още тази седмица в областите Пловдив и Бургас могат да започнат с втората фаза в някои от домовете за възрастни хора, както и с първите училища, където имаме списъци с желаещи. Това ще стане малко по-късно в София – след около седмица или 10 дни, защото броят на колегите е много по-голям. В София някъде на половина са обхванати желаещите от здравната система. При наличие на ваксини ще започнем и в София паралелно изпълнението и на втората фаза.
Тази ваксина ще се използва паралелно и за втората фаза в областу, където са приключили с първата“, допълни той.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови