София. В момента разработваме българския имунизационен план и той е почти готов, следващата седмица ще го финализираме. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. „Нито една ваксина до момента няма разрешение от Европейския орган по лекарствата и не сме чели характеристиките им. Да се правят заключения е рано. Най-кошмарното ще е създаването на логистика за една такава ваксина, но нямаме избор. В момента, в който дойдат, ще посочим на фирмата една база в София, както и във всички 28 области ще има специални фризери за ваксината. В момента разработваме българския имунизационен план и той е почти готов. Следващата седмица ще го финализираме. Доставките няма да дойдат едновременно“, заяви той.

„Ще започнем ваксинацията първо при здравните работници и хората в социални домове. После ще започнем да обхващаме хората, работещи в критични структури в държавата и постепенно ще разширяваме обхвата. Правим планове и за промоционална кампания, но можем само да казваме истината и фактите, а който иска ще вярва и ще се ваксинира. Който е получил ваксината, получава гаранция, че повече няма да има проблем с това заболяване“, заяви Кунчев.

По повод случая с болницата в Пловдив, в която починаха двама души с коронавирус, защото са чакали дълго време за прием в болница, Кунчев посочи: „Който се нуждае от медицинска помощ, трябва да я получи максимално бързо, а не да стои с часове по стълбите. Разследването показа конкретни проблеми и грешки в Пловдив. Бяха посочени конкретните виновници и те получиха наказания. При вълната, която се сблъскваме и 5 000 – 6 000 души, които всеки ден се разболява, никой не може да гарантира, че такова нещо няма да се случи“, заяви той.

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови