София. В момента имаме 4 фризера, предстои да закупим и за всяка една РЗИ в страната. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за предаването „Тази сутрин“ по БТВ.

Той подчерта, че прогнозите кога ще дойде първата ваксина са предварителни и ако има проблем, забавяне ще има.

„Ние имаме готовност да я посрещнем дори и утре. Фризерите са в „Булбил“, столично РЗИ и Бургас. Сега предстои да закупим фризери и за всяка една РЗИ в страната. Всяко едно РЗИ ще има фризер, в който ще може да пази този тип ваксини“, каза Кунчев. Той добави, че тези фризери според него са около 20-30 хиляди лева.

„Разполагаме с два големи фризера, които могат да обхванат изцяло първата пратка ваксини в „Булбил“. Един в столична РЗИ. Днес се монтира един в РЗИ – Бургас“, обясни доц. Кунчев.

„Днес в Министерството на здравеопазването Щабът събира шестимата директори на РЗИ, които са отговорни за тези 6 области в България, за да стартира този процес по стартирането на изготвяне на списъци на желаещите по лечебните заведения“, каза той.
Доц. Кунчев каза, че ако искаме да се освободим от този вирус и да отпаднат всички ограничения трябва да се ваксинират 60 % от населението. Той добави, че ваксината се разработи толкова бързо, за да имаме достъп до нея,когато е необходима и никой не прави компромис с фазите на
изследване.

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови