София. Вероятно няма да достигнем ваксинирането на заветните 70% от населението срещу COVID-19 до края на годината. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в предаването “Още от деня” по БНТ.

“Ние една седмица бяхме преди Франция, преди Нидерландия, преди Чехия. Една седмица никой не каза – браво, че сме преди тях. Сега всички сме се взряли, че за три дена сме на последно място. Аз бих се притеснявал от тази ситуация, ако ваксините са тук и ние не можем да ги направим, а ние правим всяка една партида, която пристигне. Птосто за момента с толкова разполагаме – толкова правим”, заяви той.

“Увеличаването на количествата следващите седмици и месеци е неимоверно, то е в пъти. Само да ви кажа, “Pfizer”: 60 хил. – януари, 75 хил. – февруари, 100 хил. – март, 300 хил. – април. По същия начин – за “Moderna”, вероятно по същия начин, макар че все още не е одобрена, ще бъде и за “AstraZeneca”, подчерта доц. Кунчев.

“Ясно е какви количества искаме ние – ние искаме за всичките близо 7 млн. по две дози, 14 млн. Достъпът до тях вече зависи от това какви количества са в състояние да произведат фирмите, да ги предоставят на Европейската комисия и всяка страна да вземе този дял, този процент, ние – 1.55%, колкото й се полага като население от съюза”, каза още той. “Слава богу, интересът е голям”, допълни главният държавен здравен инспектор.

“Няма ваксинми в този начален период. Ще дойде само след месец моментът, в който ще има много ваксини и ние ще опитваме да мобилизираме хората да отидат и да се имунизират”, отбеляза доц. Ангел Кунчев.

“Вярвайте ми, ще водим тези разговори само след месец-два, големият проблем ще бъде да достигнем тези заветни 70% от населението не можем ли да направим имунизацията или не можем. Няма да е, вероятно, до края на годината, защото първо е работа, второ е доставка, но това са по-малките проблеми, и трето е доверие във ваксината и желание да бъдещ защитен – това е ключовият въпрос. Ако ние, като общество сме решили, че – да, това е пътят, ще заложим на това и ще се спасим, ще бъде чудесно. Аз имам известни съмнения, защото това не е единствената ваксина, с която сме работили и правили. Ние не сме достигали при препоръчителните ваксини 40% никога”, коментира той

“Още от следващата седмица ще започнат първите действия на т. нар “Комуникационна стратегия”, така че всеки, който има въпрос, да има отговор на него”, посочи също доц. Кунчев.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови