София. Ваксинираните хора задължително трябва да продължат да се пазят, защото все още доказателства, че след получаването на първата доза не можем да се разболеем. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за предаването „Тази събота“ по БТВ. „Много вероятно е към средата на годината да има достатъчно данни и изследвания, за да знаем колко ще е продължителен имунитетът след ваксиниране. И за мен това е най-важният въпрос. Проблемите с организацията на ваксинацията ще продължат през цялата година, но това вече сме го измислили и процесът върви. Проблемът е с продължителността на имунитета. Всеки гражданин, който е имунизиран, иска да знае колко време ще е предпазен и дали ще се налага всеки сезон да си прави ваксина. Сигурен съм, че няма да е толкова краткосрочен за няколко месеца, но това са спекулации. Нека да видим данните. Самите ние започнахме организация с почти всички лаборатории в страната – да започнем наблюдение върху всички ваксини, които излизат. Ще изследваме хората в рамките на 2 години за клетъчния и за антителния имунитет, за да сме сигурни“, посочи Кунчев.

„Ваксинираните хора задължително трябва да продължат да се пазят. За тях рискът намалява, но няма все още доказателства, че след получаването на първата доза получаваме такова ниво на имунитета, което е предпазно и не можем да се разболеем. Вероятно ние няма да караме тежко заболяването, но идеята е човек да е изцяло предпазен. Никъде производителите не гарантират, че само с поставянето на една доза това ще осигури имунитет“, добави той.

По думите му се очакват 4.5 млн. дози от ваксините. „Това е най-голямото количество, което сме поръчали ние и ЕС. Много е динамично развитието на нещата и не съм сигурен дали няма да има корекции на поръчаните дози. Това зависи от нуждите на всяко едно общество в ЕС. Имаме договори за 6 ваксини. В момента се водят преговори и за 7-ма ваксина. Цената играе на последно място роля. Ваксината на „Астра Зенека“ е направена по по-позната технология. Освен това компанията беше доста напред в процеса за получаване на разрешение. Беше една от първите, която очаквахме да пристигне. Усещам едно голямо нетърпение по отношение на ваксините. Да започнем и да успеем да обхванем възможно най-много хора. Всички производители в момента правят всичко възможно, да произведат колкото се може повече ваксини“, допълни той.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови