София. Ваксината на „Янсен“ остава на склад до понеделник, няма вариант за отказ от въвеждането ѝ. Това каза на брифинг главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев след заседание на Националния ваксинационен щаб, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„В понеделник след събирането на Националния ваксинационен щаб, когато ще е излязло решението на американския орган за храни и лекарства, ще имаме решение за ваксината на „Янсен“. В контакт сме с няколко европейски страни, защото ни се иска да не се получава това, което се получи при „АстрЗенека“, а да има единно по възможност европейско решение и практиката да е еднаква. Ако успеем да го постигнем, добре, ако не, ние ще вземем нашето решение така или иначе“, заяви доц. Кунчев.

По думите му ваксината на „Янсен“ остава на склад до понеделник. „Ваксинационният щаб ще вземе решението за нея на базата на други две решения. Едното е това, което вчера Европейската агенция по лекарствата публикува, а другото – на Агенцията по храни и лекарства на САЩ, както ще се съгласува и с други европейски страни“, уточни той.

Попитан дали има вариант да бъде отказано да се въведе ваксината „Янсен“ у нас, доц. Кунчев отговори: „Не. Вариантът е да е с тези показания, които сме казали за „АстраЗенека“. Да се внимава при жени под 60 г., особено такива, които са със затлъстяване, тютюнопушене, приемащи контрацептиви, в миналото с различни случаи на съсиреци. Другият вариант е да се пусне и да се работи с нея без ограничения“.

Люба АЛЕКСИЕВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови