София. България ще поучи количество от 1.259 млн. дози на принципа на солидарността и в края на април ще имаме избор на ваксини. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.

„Много се радвам, че започваме с тази новина за ваксините по Механизма на солидарността. Тя беше дълго очаквана. 8 са страните, при които поради това, че количествата от някои ваксини са по-малко, имаше изоставане в имунизациите в сравнение със средноевропейските. 5-те на принципа на солидарността беше решено да получат дял от тези допълнително 10 млн. ваксини, които са изтеглени от четвърто във второ тримесечие“, посочи Кунчев.

„Благодаря на премиера, който започна тази борба и постави въпроса достатъчно високо и строго, на австрийския премиер, който успя да събере всички ръководители и да застане зад тази идея и на португалското председателство, което макар и след трудни преговори, доведе до край това решение. България ще поучи количество от 1.259 млн. дози, които ще дойдат в България до края на юни. Това е допълнително количество над тези 700 000, които очакваме до края на април. В края на април ние ще имаме достатъчно ваксини и ще имаме избор на ваксини“, допълни той.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови