София. България слезе с едно място надолу по заболяемост. Това каза на брифинг в Министерски съвет главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Положителните промени са в много начална фаза и толкова крехки, че не смеем да се зарадваме. Има признаци. България слезе с едно място надолу по заболяемост. През изтеклите 14 дена от 11 отиде на 12 място в ЕС. 14-дневната заболяемост за първи път от няколко седмици спадна под 600 и е 590 на 100 хиляди. За съжалени, все още 14-дневната смъртност е висока и по този показател сме на първо място. Това плато, което имаме от една седмица, вече има леко движение надолу. Много рано е да се правят изводи. Аз съм убеден, че след мерките ще има още по-добри резултати, стига да ги спазваме“, подчерта той.

Кунчев добави, че се появи първата област, която излезе от червената зона – Кърджали.
„През последната седмица положителността на тестовете имаме за първи път снижение. от средно 40-45, тя падна под 40 и се движи около 32 – 36 %положителност. Няма отражение върху броя на хоспитализираните и брой на хората в интензивно отделение. но това е процес, който следва заболяемостта с 10 – 14 дни, така че очакваме и там да имаме първите положителни моменти“, добави той.

Теодора ПАТРОНОВА

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови