София. България навлезе в най-тежката фаза на пандемията. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. „На 14-дневна база по смътност не сме на първо място. България навлезе в най-тежката фаза на пандемията. Единствената ни цел е да прекратим тренда на постоянното нарастване на заболяемостта и смъртността“, посочи той.

„От 21 декември ще се предприемат мерки за смекчаване. Най-амбициозният ни план е да ги намалим с 30 – 35 процента, което е много трудна работа. Най-добре е да навлезем в плато и да се прекрати процесът на увеличаване на смъртността и заболяемостта. В период на пандемия от нов вирус неправилен е начин на планиране според прагове на заболяемост. Учим се, работейки. В зависимост от резултатите, които получаваме, преценяваме какви мерки да се предприемат. Смятаме най-напред да се възстанови работата на детските градини, яслите и училищата за учениците от 1-ви до 5-и клас. Вероятно в последния момент – 1-2 дни преди крайния срок на мерките, ще обявим какво ще се предприеме“, каза още Кунчев.

„Ако някой специалист каже, че знае какво ще се случи, бъдете сигурни, че ви лъже. Никой не можеше да предвиди пандемията и никой не може да е подготвен. Нито една страна не може да е готова. Определено развитието на ситуацията ще ни води при вземането на мерките. Този баланс, който се опитваме да направим – между опазване на здравето и поддържане на епидемията в нормални нива и непрекъсване на най-важните сфери в живота на хората, ще продължим да го търсим“, заяви той.

„Здравната ни система лекува 6 600 души в момента и изписва между 1 000 и 2 000 души всеки ден, които са излекувани. Системата ще се справи, много трудно, но ще се справи и никой няма да бъде оставен на произвола на съдбата. Търсенето на компромис е най-трудното в тази пандемия. Сигурно може мерките да бяха въведени по-рано или да са по-строги, но виждаме как се приемат и какви са реакциите. Няма как да не отчитаме това“, каза още Кунчев.

„Не мисля, че мерките са забавени – навременни са. Имам два големи проблема – недостиг на кадри в здравната система и недоверие в системата, което води до неспазване на мерките“, добави Кунчев.

По думите му числото R, което показва колко човека заразява един човек, е повече от еденица все още. „Ако мерките имат ефект, ще отчетем забавяне на разпространението. От около седмица активно обсъждаме въпроса за антигенните тестове. Ако съм 100% сигурен в антигенните тестове, ще поискам да ги изравним на PCR тестовете. Много зависи какви ангигенни тестове ползваме. Вече знаем, че започва да се оформя заболяемост около 10-15%, която е скрита. Обмисляме след всеки положителен антигенен тест, той да бъде потвърден с PCR и да се задействат всички последващи мерки. Когато той е направен в лечебно заведение, той да бъде изследван за сметка на държавата с PCR. Закупили сме и разпределили немалък брой тестове. В момента сме в процедура за осигуряваме на 1 млн. теста“, допълни той.

По думите му ще се узаконият SMS-ите, имейлите и обажданията по телефона за хората, които ще са поставени под карантина. Кунчев допълни, че това ще стане след промяна в закона с решение на Народното събрание.

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови