София. България изостана с приемането на Националния план за действие срещу антимикробната резистентност, но се надявам той да задейства от началото на 2021 г. Това каза на пресконференция по повод началото на Световната седмица, посветена на осведомеността за антимикробна резистентност и COVID-19 главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Имахме амбиция да влезе в действия още миналата година, но поради факта, че това е единствената национална програма, по която не толкова едно, две или три министерства имат участие, а на практика участващите в разработването ѝ са 20 различни ведомства, прави координацията много трудна. Това, което ние се опитахме да направим, е да поискаме конкретно финансовата част от този план от всички 20 ведомства, за да не получим накрая една красива добре оформена книжка, от която нищо няма да произтече, а да знаем, че всеки е предвидил ресурс, хора, време, пари, за да може това да стане факт. За момента от тези 20 сме получили само от 5. Ще настояваме някои от важните министерства също да покажат своята част“, обясни доц. Кунчев.

Теодора ПАВЛОВА

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови