София. Вчера президентът Румен Радев даде началото на серия от консултации за безопасно провеждане на изборите в условията на COVID-19. Той проведе два тура срещи – първата със здравния министър Костадин Ангелов, главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и председателя на ваксинационния щаб проф. Красимир Гигов, а втората с медицинските специалисти проф. д-р Радка Аргирова, проф. д-р Андрей Чорбанов и д-р Александър Симидчиев. Инициативата на президента предизвика реакции в редиците на ГЕРБ, начело с тази на министър-председателя Бойко Борисов. Премиерът видя опит на държавния глава на база на медицински специалисти да отмени изборите. Депутатът от ГЕРБ Тома Биков изрази мнение, че целта на Румен Радев е да избере най-подходящата за опозицията дата за провеждане на изборите. Тази сутрин председателят на парламента Цвета Караянчева също реагира на стартиралите консултации, като посочи, че те са изключително закъснели. Според нея държавният глава иска да промени датата на парламентарните избори. По думите ѝ Народното събрание има готовност за промени в Изборния кодекс.
„Имаме готовност дори и да сме в предизборна кампания между 26 февруари и 26 март, ако датата на изборите е 28 март, по Конституция да свикваме извънредно заседание на Народното събрание. Законопроектите могат да минават в рамките на една седмица с намалено време между първо и второ четене. Имаме готовност и ще отговорим на динамичната ситуация“, подчерта тя. По-късно през деня президентът Румен Радев отговори на коментарите на управляващите, като посочи, че шеметните предизборни обиколки на премиера му пречат да се ориентира в същността на консултациите. Той подчерта, че целта на срещите му е насочена не към датата, а към начина на провеждане на изборите. Държавният глава допълни, че до края на месеца ще издаде и указ, в който официално се посочва датата, на която ще се проведат изборите. „Вие помните, че половин година хиляди българи протестираха за предсрочни и честни избори. Министър-председателят се криеше и протакаше, за да може той да организира изборите. Сега говори, че някой друг иска да ги отлага. Това е безочие. Преди да говори изобщо за избори, премиерът дължи отговор за най-високата смъртност в България от COVID“, добави Радев.
Държавният глава обясни, че е предложил възможно най-ранната дата за изборите – 28 март, за да има организация в работата на институциите.
„Не виждам законова, организационна и логистична готовност за тези избори. За разлика от министър-председателя, за мен е важно как ще се гарантира здравето и конституционното право на вот на българите. За мен има значение ефективността на предизборната кампания, която да направи така, че да изкарат българите да гласуват. За мен има значение как ще бъдат одитирани машините и как ще гласуват българите в чужбина. За първи път ще правим избори в пандемия. Това означава, че трябва да имаме ясни и адекватни мерки, да имаме пълна и навременна информация. Най-важното да имаме доверие в здравните мерки и в изборния процес“, каза още той.
Румен Радев обяви и намерението си да покани на консултации парламентарно представените политически партии. „Днес имам среща с Националното сдружение на кметовете на малките общини, утре – с ръководството на Националното сдружение на общините в България. След това с обществения съвет към ЦИК, ръководството на ЦИК. Организирали сме и видеоконферентна среща с представители на българските общности зад граница. Събота и неделя ще имам консултации с извънпарламентарно представените партии. Ще поканя и парламентарно представените политически сили“, обясни Радев.
Той коментира и предстоящите президентски избори, като посочи, че е логично на тях партията на господин Пеевски да подкрепи премиера Бойко Борисов.
„Мисля, че избирателите на ДПС са свободни български граждани и преценяват сами. Лятото младежите на ДПС видяха с очите си сараите и сигурно ще се замислят за какво отиват гласовете им, а те са все умни и честни млади хора“, добави Радев.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира старта на консултациите, като посочи, че партията е готова за избори, независимо коя дата ще избере президентът. От СДС също излязоха с позиция по темата, като посочиха, че Румен Радев показва липса на държавническо поведение с постоянното колебание и промяна на мнението си относно датата на изборите. Според тях президентът се стреми да избере дата в угода на партии и организации, свързани с протестите, за да имат повече време за структуриране и агитация.
В ефира на една от националните телевизии по-късно омбудсманът Диана Ковачева коментира, че гласуването е конституционно регламентирано и гражданите имат не само право, но и задължение да дадат своя вот при провеждане на избори. Тя подчерта, че държавата е длъжна да осигури механизми, включително за хората, които са под карантина, да гласуват. По думите на омбудсмана за целта в настоящата ситуация са необходими законодателни промени. Ковачева изтъкна, че трябва да се гарантират почтеността, сигурността, тайната на вота и че няма да има злоупотреби.
Теодора ПАЛОВА

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови