София. Ако фирмите изпълнят заявките си за месец април, ще получим над 500 000 дози ваксини. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ. „Всички решения се превръщат в мерки на базата на заповед, подписана от министъра на здравеопазването. Преди това се прави обсъждане и се провеждат срещи с всички отрасли. Решенията са много трудни, защото търсим баланса. Можем да затворим всичко и вероятно малко ще се смъкнат случаите, но каква ще бъде цената? Най-трудно е да намерим баланса и да не стигнем дотам, че хората да не могат да бъдат настанени в болниците. Всичко се ползва. Има болници, които са 50-60 до 7-% COVID легла. Лимитиращият фактор не с леглата, а персоналът. Всеки болен има нужда от кислород. В момента в България се изразходва около 10 – 12 пъти повече в сравнение с предходни години точно по тези причини“, посочи Кунчев.

„Изборите, ако се проведат така, както препоръчваме с медицинския протокол, не крият повече риск от която и да е друга дейност. В другите държави, каквото се разпорежда – се изпълнява и резултатите са налице. Хората са вече много внимателни и дори при първи признаци на задух и намалена сатурация, хората търсят помощ. Има и хора, които са наясно, че са с COVID, не искат да бъдат поставяни под карантина и техните близки. PCR тестът е златният стандарт.
Бързите тестове трябва да се базират на доказано ефективни методи”, допълни той.

„50% от пристигащите ваксини отиват при личните лекари. Ако фирмите изпълнят заявките си за месец април, ще получим над 500 000 дози ваксини, които веднага ще бъдат използвани. Първа и втора фаза не свърши, защото все повече хора се ваксинират“, каза още Кунчев.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови