София. Ако трябва ще осигурим до 60% COVID легла в болниците, за да може да се лекуват хората. Това заяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев в интервю за предаването „Денят започва в Георги Любенов“ по БНТ.
„Системата не може да издържи на всичко. Никоя система не може. Опитваме се да направим така, че никой да не остане без медицинска помощ и колкото се може да намалим жертвите на тази трета вълна. Да, данните са лоши, имаме значително увеличение, но това не е изненада и го наблюдаваме в Европа от миналия месец. Английският вариант на вируса много бързо се разпространи в Европа и сега в доста страни в Европа той предизвиква около 60-70% от случаите. Това е една вълна, която тече в Европа и беше ясно, че ще дойде и при нас. Въпросът е без да прекратяваме живота и икономиката, да намалим жертвите до възможно най-малките стойности“, посочи Кунчев.

„В Кюстендил вече имаме средна заболяемост около 500 на 100 000 души. Затова казахме, че на този етап е по-добре мерките да са локални, защото разликите между отделните области са много големи. Има разлики с по 10 – 12 пъти. Плановият прием се спира, защото имаме нужда от легла. Тези легла са малко, защото имаме наплив. Около 2-3 дни е минималният срок, в който може да се изпише човек, за да не страда неговото здравословно състояние. Тези легла трябва да станат наново COVID легла. Ако трябва и до 40 – 50 до 60% COVID легла ще осигурим в болниците, за да може да се лекуват тези хора. Осигуряваме локален подход, но ако нещата продължават да се развиват в този темп, няма да е така“, заяви Кунчев.

„В интервала между 200 и 300 на 100 000 започваме да обсъждаме възможните мерки, които можем да вземем. Вълната в Кюстендил започна при затворени заведения. Ако някой мисли, че като затворим заведенията, ще се справим със заболяемостта, лъже се. Рискът в заведенията е сравним с този на много други места като офиси и градски транспорт например. Интересни характеристики на този вирус е, че се предава много бързо, промени се клиничната картина и започва като една типична хрема, а това е доста различно от първоначалното. Промени се и възрастовата група – вече 20% от новите случаи са на младежи под 19 години. Вече го виждаме и в детски градини и ясли. Не го прекарват тежко децата, но вече имат клинична картина. Не е ключово да се забранява, затваря, да се глобява и да се контролира. Ключовото е, че не е свършил проблемът. Все още не сме се справили. Това е последният връх, който трябва да мине и след това се надявам, че ще има един по-светъл период“, каза още Кунчев.

„Прогнозите на учените е, че в началото на 2022 г. би трябвало COVID да се е превърнал в един обикновен респираторен вирус, който няма да е толкова опасен и няма да се умира от него“, допълни той.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови