София. Ако темпът за спад на заболеваемостта се запази, вървим към приключване на третата вълна на коронавируса. Това каза на брифинг в Министерски съвет главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Все още сме далеч от нормалните показатели“, подчерта Кунчев.

Доц. Кунчев посочи, че при 14-дневната смъртност все още не се забелязва такова изкривяване на линията.
„От опита ни знаем, че смъртността следва заболеваемостта, но с темп от седмица или две назад. Имайте предвид, че това, което наблюдаваме, вчера излязоха интересни резултати от международни проучвания, е удвояване на броя на критичните случаи при това заболяване. С други думи: по-малко заразени, по-ниска възраст, по-тежко заболяване и висока смъртност. Това е общ извод от страните в Европа. Като цял за ЕС има леко понижаване на случаите, но за отделни страни той е висок. Добрият пример е Португалия, която от най-високата заболеваемост само пред няколко седмици, вече е с твърде добри показатели и е във втората половина на класацията. Лошият пример е Швеция, при която разликите между трите скандинавски страни“ Норвегия, Финландия, започват да става огромни и заболеваемостта в Швеция надминава с пъти тази в съседните страни“, допълни главният държавен здравен инспектор.

Теодора ПАВЛОВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови