София. Този щам не се отличава кой знае колко от тези, с които сме се борили досега, ако прилагаме мерките, които са ни познати досега, до голяма степен ще бъдат ефективни и за Индийския вариант. Това каза на брифинг главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Той увери хората, които са се ваксинирали срещу заболяването, че могат да се чувстват предпазени.
„Това е в степен, за да няма тежко протичане на COVID-19 и смърт, което е повече от достатъчно. Ако ваксините в този вид предпазват от Делта варианта, то е най-вече като предпазване от тежко протичане и смърт. Вършат тази работа чудесно, но те все пак не равностойни на базисния Ухански вариант в ефекта си върху общественото здраве. Очевидно ще имаме случаи и на имунизирани хора, които се заразяват, но те ще го изкарат по много лек начин“, подчерта доц. Кунчев.

Той припомни, че по българските граници все още се осъществява контрол.
„Имаме забранителен списък на страни. Много е вероятно днес или утре със заповед да разширим този списък, но е илюзия, ако някой си мисли, че с граничен контрол може да се предотврати внос на въздушно-капков вирус. Можем да забавим и намалим. По този начин влизаме и в противоречие с желанието за възстановяване на индустрията и туризма. Ще търсим правилното сечение“, добави доц. Ангел Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор обясни, че има много противоречащи си данни по отношение на новите варианти на коронавируса и добави, че в момента се правят множество проучвания.

Ангел Кунчев каза още, че при случаите на нови варианти на COVID-19, ще се процедира, както и досега.
„Изследваме максимално широк кръг контактни лица. Искаме да видим техните връзки и евентуално дали може да се стигне до единен източник, което е малко вероятно, но не и изключено. Колегите от СРЗИ вече започват работа. Ще изследваме доста по-широк кръг лица: и в работа, и в семействата им. Това, че сме го хванали най-напред тук, не означава, че не се случва и на други места в страната“, предупреди главният държавен здравен инспектор.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови