София. Ако минем 220 на 100 000 средна заболяемост, вече ще е опасна ситуация и всяко ново разхлабване на мерките би било опасно. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за предаването „Тази сутрин“ по БТВ.

„Имаше прекалено фокусиране в началото върху това колко е опасен изборният процес. За всеки е ясно, че не е така. Да отидеш за 15-20 минути до училището няма абсолютно никакъв риск, ако се дезинфекцираш и спазваш разстояние. Много по-опасно е в автобуса, на опашката в мола или ако се съберем с група приятели някъде и стоим с часове. Въпрос на психология е, но и проблемът идва от многото приказки колко ще е страшно и колко е сложен процесът. Указанията ни са много ясно – спазване на 3-4 основни мерки, които са предостатъчни. Осигурени са средствата за дезинфектанти и всичко, което е необходимо“, заяви той.

„Настъпва английският вариант на коронавируса, Има една задържане на ситуацията в Европа и България. Много тежка е ситуацията в Португалия, Ирландия и Чехия. Този вариант на вируса успя да вземе около 40% от новите случаи във Франция, в Португалия е над 55% в другите държави е около 20-30%. В Гърция има най-голям процент на този вариант на Балканите. Там вече са установени и южноафриканският и бразилският вариант. Несъмнено внос на вируса ще стане. С гранични мерки не може да се спре разпространението, но е добре, че темпът на разпространение не е много висок. Можеше да е много по-страшно. Ако го държим в тези граници темпът, здравната система ще издържи“, посочи Кунчев. По думите му изцяло вълната в Кюстендил се дължи на новия вариант на вируса. „Няма някаква друга причина, просто там по случайност са внесени случаи малко по-рано и са водещо. Новият вариант е тук“, добави той.

„Задържането на затворените заведения не може да бъде безкрайно. Обществото трябва да прояви съпричастност към най-засегнатите. Не мога да кажа дали ще бъде задържано отварянето на заведенията. Ако така се развиват нещата, логично е върхът на следващата ни вълна да е след средата на март и може да съвпадне в изборите, но темпът на нарастване не е висок. На фона на 24-те процента увеличение, имаме леко намаляване на смъртността, което опровергава страховете, че новият вариант е много по-опасен. Не е много по-опасен. Има повишаване при хоспитализираните. Той е постепенен, контролиран и не заплашва работата на здравната система. Контролираме с мерките. Колкото по-рано намерим един носител на вируса и го изолираме, токова повече пазим обществото и по-бавно се развива епидемичния процес. Цифрите някак губят своето значение. Вероятно другата седмица ще достигнем 10 000 загинали. Когато чуваш всеки ден цифрите, спират да ти оказват влияние и започваш да гледаш на тях като статистика. Вероятно има един малък процент скрита смъртност. Имаме данни за хора, починали вкъщи, които късно са потърсили помощ или не са я потърсили изобщо. Статистиката е съвсем точна, но за много хора тя е просто статистика. Умората от това заболяване е много голяма. Хората чисто емоционално започват да търсят тази информация, която ги устройва, а не истината“, каза още Кунчев.

„В момента сме със средна заболяемост 174 на 100 000. Ако минем 200-220 на 100 000, вече е опасна ситуация и всяко ново разхлабване на мерките би било опасно“, допълни той. По думите му след прекаран COVID има много различни отклонения в много органи. Според него всичко е възможно да се прояви при човек, прекарал вируса.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови