София. Ако крехката тенденция на ограничаване на заболеваемостта от коронавирус продължи, либерализацията на мерките е възможна – макар и не на 100%. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за bTV. Той разясни стъпките, които трябва да се направят при предстоящата масова имунизация на населението. Доц. Кунчев посочи, че също целта са над 60% ваксинирани, за да може да бъде спряно епидемичното протичане на COVID-19. Доц. Кунчев отбеляза, че има своите съмнения, че България ще е сред „отличниците“ по отношение на имунизацията, но подчерта, че държавата ще направи всичко по силите си да убеди хората, че това е единственият начин да победим коронавируса.

„Много се надявам, че тази крехка тенденция на ограничаване на заболеваемостта ще продължи, това е само началото, и ако успеем да го постигнем, аз съм „за“ това да се либерализират мерките, макар и не на 100%“м, изтъкна той.

„Ще се започнем с една от най-трудните от логистична гледна точка ваксини – тази на „Пфайзер“ и „Бионтех“, заяви също той.

„Като получим документите за първата ваксина, ще ги преведем, ще се опитаме да намерим специалисти, които да ги представят на възможно най-ясния език“, посочи доц. Кунчев.

„Ако постигнем над 60% обхват на ваксинирането – епидемично протичане не може да има, съответно и такъв натиск върху здравната система. Ако обаче не го постигнем – само ще наблюдаваме какво постигат другите страни“, отбеляза главният държавен здравен инспектор.

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови