София. Нека всички да бъдат наясно, че ако тази заплаха се върне в България във вида като във Великобритания, здравната система пак ще бъде поставена на невероятни изпитания, ще напълним пак болниците и ще вземем такива мерки, че да опазим здравето на хората. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за предаването „Тази сутрин“ по БТВ. „Въпросът за трета вълна от вируса най-много ни притеснява. Сигналите, които дойдоха от Великобритания, бяха много неприятни. Там нарастването на случаите е експоденциално. Те се върнаха в най-тежката фаза на епидемията и я надминаха. До момента такава заболеваемост там не е имало“, заяви Кунчев.

„Не трябва да има никакво съмнение, че мерките вършат работа, но освен мерките, има и доста други фактори влияят на епидемичния процес. Един от тях е качествата на вируса. Различното при вируса във Великобритания е, че неговата концентрация в носоглътката е от 10 до 100 пъти по-голяма и тежестта на вируса е по-голяма, а това води до заразяване на 70% повече хора. Този щам стигна до Ирландия и донякъде до Нидерландия. На Балканите в Гърция има 15-16 доказани случая. В началото сме, но много зависи как ще се развият нещата. Нека всички да бъдат наясно, че ако тази заплаха се върне в България във вида като във Великобритания, здравната система пак ще бъде поставена на невероятни изпитания, ще напълним пак болниците и ще вземем такива мерки, че да опазим здравето на хората. Ако вирусът завзема все повече страни като във Великобритания, ще имаме много тежки проблеми“, посочи той.

„В резултат на преговорите с министъра на образованието, министъра на икономиката и министъра на труда и социалната политика тръгват на училище някои от учениците – на ротационен принцип, за да няма повече от 34-35% от учениците. Ще се учи две седмици, после ще се почива две седмици, за да намалим контактите. Относно заведенията предлагаме да работят до 22.30 часа, но окончателно решение още няма. За моловете предлагаме само търговската част“, заяви той.
„Относно заведенията се надяваме на контрол от страна на цялото общество. Няма случай, когато някой да е подал сигнал и да не сме го проверили. Има начин и заедно с полицията можем да проверим, стига да получим сигнал“, добави Кунчев.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови