София. Ако задържим тенденцията от минус 18% на заболяемостта, това ще ни даде възможност да облекчим мерките и то до края на януари. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за предаването „Тази събота“ по БТВ.

„Трудно бих нарекъл локдаун нашето положение. Страшно много ми се иска да стане максимално бързо разхлабването на мерките. Ще стане тогава, когато това е възможно. Поради липсата на възможност за прогнозиране, не можем да опишем какво точно бихме правили като мерки след месец или два. Това, което постигнахме с тези ниски цифри на около 1000 нови случаи и под 100 починали ни дава голяма надежда. На фона на тези 2% ръст в ЕС, ние сме на минус 18%. Ако задържим тенденцията, това ще ни даде възможност наистина да облекчим мерките и то до края на януари. Ако обаче се пречупи трендът и се получи това, което се получава в някои страни като Великобритания, няма да е такова действието“, посочи той.

По темата за проведеното Мъжко хоро в Калофер на Богоявление, той заяви: „Аз съм последния човек, който иска да се намесва в духа и религиозните чувства на един народ“.
„Традициите трябва да се спазват и затова правим компромиси. Въпреки че отменихме кукерския фестивал в Перник, ще разрешим да се проведат кукерските празници по селата при минимален риск. Нека се ограничаваме, но нека не забравяме, че освен здравето има и дух“, заяви Кунчев.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови