София. Доц. Александър Оскар е „Лекар на годината 2020“. Това съобщиха от Българския лекарски съюз (БЛС). В Деня на българския лекар БЛС връчи престижните награди на медицинската гилдия за 2020 г. Тази година е създадена специална категория и са отличиени заслужили лекари и лечебни заведения от цялата страна за “Борба с пандемията – COVID-19”. Те са:
– Генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н.;
– Доц. д-р Ангел Кунчев, д.м.;
– Проф. д-р Тодор Кантарджиев, д.м.н.;
– Д-р Александър Симидчиев;
– Д-р Дончо Дончев;
– Д-р Сибила Маринова;
– Доц. д-р Диана Радкова, д.м.;
– Проф. д-р Радка Аргирова, д.м.н.;
– Полк. доц. д-р Георги Попов, д.м.;
– Доц. д-р Стефан Узунов;
– Д-р Мария Пишмишева;
– Военномедицинска академия;
– УМБАЛ “Александровска”;
– УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов”;
– МБАЛ – Хасково.

В категорията “Борба с пандемията – COVID-19” бяха изпратени номинации от цялата страна. Журито определи наградените като се придържаше към предварителния регламент да се гласува от вече подадените номинации.
В началото на церемонията всички присъстващи сведоха глави в едноминутно мълчание в памет на лекарите, които не успяха да се преборят с коварната болест, но изпълняваха докрай своя професионален и морален дълг. Те получиха посмъртни отличия.
Званието „Лекар на годината 2020“ получи доц. Александър Оскар.
Носителят на тазгодишната награда е очен лекар, началник Клиника по очни болести на УМБАЛ „Александровска“, Ръководител на Катедра по Офталмология към МУ – София. Той е сред малкото специалисти в България, занимаващи се с ретинопатия при недоносени деца и приложението на лазер-терапия за лечение на усложненията. Тазгодишният носител на Приза “Лекар на годината” е председател на Организацията на евреите в България “Шалом” и Секретар на Българско Дружество по Офталмология”. Той е в основата на инициативата “Направи Добро”, в рамките на която през последните 7 години са прегледани безплатно над 30 000 деца, а повече от 1000 са очилата, които са дарени на тях. През последните две години той организира безплатни прегледи и за над 3000 възрастни пациенти, голяма част от които са настанени в Домове за социално подпомагане. Доц. Оскар е в основата и на съвместната инициатива „Заедно ще се справим“ между БЛС и Българското дружество по офталмология. С логистиката и организацията, с набирането на доброволци се ангажира лично доц. Оскар и благодарение на неговите усилия и огромно желание бяха подпомогнати близо 500 семейства на медици и техните близки под карантина от цялата страна.
Доц. Александър Оскар благодари за наградата и напомни, че съсловната организация е в основата на спасяването на българските евреи, сред които неговите баба и дядо. Д-р Оскар каза, че наградата за него е отговорност като лекар, за да не забравя задълженията си към пациентите, както и отговорността към обществото.

В категорията „Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“ отличия получиха:
– Проф. д-р Иво Петров, д.м.н.;
– Д-р Иван Вълканов;
– Доц. д-р Валерия Хаджийска, д.м.

Д-р Стоян Борисов, гл. секретар на БЛС връчи наградите за “Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“. Отличените са:
– Проф. д-р Огнян Хаджийски, д.м.н.;
– Доц. д-р Любомир Киров, д.м.;
– Проф. д-р Чавдар Стефанов, д.м.н.;
– Проф. д-р Атанас Щерев, д.м.н.

В категорията „Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация“ наградите са присъдени на:
– Д-р Петко Загорчев;
– Проф. д-р Борис Богов, д.м.н.

В категорията „Ти си нашето бъдеще“ отличията връчи зам.-председателят на БЛС проф. Николай Габровски. За млади медицински надежди на България награди получиха д-р Димитър Цачев и д-р Станислав Коцев.

Церемонията „Лекар на годината 2020“ беше открита от председателят на БЛС. Д-р Иван Маджаров заяви, че в тази напрегната година, всички имат нуждата поне за малко да се отдалечат от огромното натоварване, на което са подложени от ежедневната битка с коварната болест. „Имаме нужда да се порадваме на заслуженото признание, защото няма по-благородна мисия от тази, определена още преди столетия от холандския лекар Ван Тулп – “Светейки за другите, изгарям“, каза д-р Маджаров. Той напомни, че трябва всички да спазват епидемичните мерки и да спазват правилата за дезифекция,дистанция и лична хигиена.
Той благодаря на цялата лекарска гилдия, затова, че „продължавате да “светите”, че продължавате да работите упорито“ и припомни, че лекарите заслужава уважението на обществото и пожела на всички наградени още дълги години да се чувстват удовлетворени.
Сред официалните гости на събитието доц. Диана Ковачева, Омбудсман на Р България и Светлана Йорданова-зам.-министър на здравеопазването. На церемонията присъстваха и представители на сдруженията на общински, частни, областни и университетски болници, на академичната общност, стоматолози, фармацевти, пациентски организации, БЧК, както и още много партньори и приятели на лекарския съюз. Виолета Манчева, водеща на новините по Bulgaria ON AIR, с много чар и усмивка води церемонията „Лекар на годината 2020“.

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови