София. След като стана ясно, че ресурсът на Спешната помощ в София не стига за покриване на спешните повиквания след влошаването на епидемичната обстановка, министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов предприе мерки за осигуряване на допълнителни коли. Проблемът с недостига на медицински екипи и линейки доведе до ситуации, в които пациенти бяха принудени да чакат с часове за идване на Спешна помощ.
Според директора на Център за спешна медицинска помощ (ЦСМП) – София д-р Георги Гелев за вчерашния ден е имало 440 повиквания, а през нощта – 280.
Заради необходимостта да се осигури обслужването на всички сигнали на територията на София при създалата се ситуация, министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и министърът на вътрешните работи Христо Терзийски по разпореждане на премиера Бойко Борисов са взели решение да се осигурят допълнително коли за Спешната медицинска помощ за територията на София. Осигурени са 25 коли за дневно дежурство на разположение, като от днес са предоставени на ЦСМП – София още 10 коли. В сряда Спешната помощ в София ще получи 17 оборудвани нови линейки, които да бъдат включени към екипите.

„Тези коли, които получава Спешна помощ, са оборудвани. Достатъчни са, за превозване на леките и среднотежките случаи, които нямат нужда от кислород по време на превозването. Най-важната цел е да увеличат дневната смяна на Софи град, тъй като най-големите нужди на ЦСМП – София град са от 09.00 до 21.00 часа. За да могат тези нужди да бъдат покрити тези коли ще бъдат достатъчни, за да бъдат извозвани пациентите от домовете им до лечебните заведение”, каза министър Ангелов. Министърът добави, че в тези коли ще има шофьор и обучен парамедик и фелдшери.

Директорът на ЦСМП – София д-р Георги Гелев каза, че с новите линейки екипите ще станат 60 и това ще е достатъчен ресурс. „Половината от новите коли са със седалки за най-леките случаи, където не е необходимо да ходи бяла престилка на този адрес. Останалите са линейките от Пожарната, които са оборудвани като нашите без някои апарати. 6 са оборудвани линейки”, каза още Гелев.
Д-р Гелев обясни, че тези нови линейки, които са изцяло оборудвани и ще бъдат насочени единствено и само за подпомагане на обслужване на адреси с COVID. Той добави, че в десетте нови коли от МВР ще работят техни служители, които са минали курс по първа помощ.

Теодора ПАТРОНОВА

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови