София. SMS-чатове не са електронна рецепта. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ магистър-фармацевтът Димитър Маринов, главен секретар на Българския фармацевтичен съюз. Той обясни, че към момента издаването на електронна рецепта у нас не е въведено, тъй като все още се уточняват детайлите. Очаква се в петък да излязат указанията на министъра на здравеопазването как точно ще се работи до въвеждането на електронните рецепти.

„Лекарите казаха, че имат такава нужда, ние се съгласихме с тях. Търсим вариант, който да е максимално лесен за работа на лекарите, достатъчно достоверен и лесен за работа на фармацевтите и безопасен за пациентите. Непрекъснатите телефонни разговори между лекари и фармацевти биха затруднили работата на лекаря, и на фармацевта. Това и в момента се случва при допълнителни или уточняващи въпроси, но това не може да бъде непрекъснат начин на работа за всяка една рецепта. В другите европейски страни има въведена електронна рецепта. В момента се работи и у нас за създаването на електронна рецепта, но докато влезе в сила, трябва да се измисли друг вариант, който да бъде ясен, категоричен и да се използва от всички, когато се налага“, обясни магистър-фармацевтът.

Димитър Маринов допълни, че за откриването на повече денонощни аптеки е необходимо финансиране, тъй като надценките на лекарствата не позволяват поддържането на подобна дейност. Това може да се случи чрез публично-частно партньорство в различни населени места.
„В България все още няма криза на магистър-фармацевти или текучество на кадри към чужбина. Ние сме на средно ниво по отношение на магистър-фармацевти на глава от население, а по брой аптеки сме на едно от челните места, но аптеките в България не са неравномерно разпределени“, отбеляза той.

Димитър Маринов подчерта, че има постигнат консенсус, че извън аптеките лекарства няма да се предлагат. По отношение на недостига на лекарства магистър-фармацевтът обясни, че потреблението е голямо и все още има затруднения с доставките. Димитър Маринов апелира пациентите да помолят лекарите да изписват на рецептата съставките на лекарството или да отбелязват, че се позволява генерична замяна. Това ще увеличи шанса на пациентите да намерят необходимата терапия, допълни Димитър Маринов.

Росица АНГЕЛОВА

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови