Съществуват два много важни витамина от група В, които са жизненонеобходими за тялото, защото недостатъчното им ниво може да провокира различни заболявания и да нанесе големи щети здравето ни. Сега ще отбележим най-важните симптоми, които сигнализират, че се нуждаете спешно от витамините В12 и В6.

Витамин В12 – кобаламин

Може да се каже, че той е най-важен от всички, тъй като отговаря за много функции, включително и за синтез за ДНК и производството на червени кръвни клетки. Витамин В12 играе важна роля за здравето на сърдечно-съдовата система, както и на неврологичната функция. Симптомите, че имате липса на кобаламин са умора, слабост в мускулатурата, понижен апетит, запек, изтръпване на крайниците, влошаване на паметта, невъзможност за концентрация, труднозарастващи рани. Можете да си набавите витамина, ако заложите на храни като яйца, риба, птиче месо, риба.

Витамин В6 – пиридоксин

Той е много важен по отношение разграждането на протеините, липидите и въглехидратите, а също така играе ключова роля при укрепването на имунитета. Витамин В6 участва и в процесите по поддържане на функциите на мозъка и цялата нервна система, тъй като е необходим за производството на важни хормони и невротрансмитери, например, серотонин, норепинефрин и мелатонин.

Недостатъчните нива на витамина се съпътстват от симптоми като подут език, депресивни състояния, отслабен имунитет, лесна раздразнимост, ранички в ъгълчетата на устата. Можете да си набавите пиридоксин, ако наблегнете на храни като шам фъстък, слънчогледови семки, пуешко, свинско, пилешко месо, риба тон, телешко месо, сушени сини сливи, банани, авокадо, спанак и други

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови