Всеки човек има травми, които трябва да бъдат излекувани. Някои от тях са коренят още в детството. Макар изправянето срещу травмата да е изключително трудно, а самият процес болезнен, крайният ефект на освобождение е всичко, от което имате нужда.

Детска травма: 4 начина да започнете да я лекувате
 © iStock

Детската травма оказва дългосрочен ефект върху ума и тялото. Тя представлява отговор на неспособността на човек да се справи с мъчителните и трудни обстоятелства, с които се е сблъскал в детските си години. Обикновено детските травми остават до голяма степен потиснати, но продължават да влияят върху живота ни по значим и болезнен начин. Как може да преодолеем детската травма? Следващите съвети ще ви помогнат да започнете лечебния процес:

Приемане

На първо място, каквато и травма да имате, трябва да я приемете. Човек не може да се излекува наистина от нещо, което отказва да приеме, че дори съществува.

  • Осъзнайте какво е реално. Лесно е да видите нещата такива, каквито бихте искали да бъдат. Травмите често карат хората да имат изкривена представа за реалността и това какво всъщност е било. Въображението е инструмент за защита от травмата, но то всъщност пречи на човек да осъзнае истината.
  • Кажете травмата си на глас. Това е добър начин да започнете да лекувате своята детска травма. След като осъзнаете реалността, трябва да имате сили да назовете травмата. Изричането на глас ще ви отведе към пълното осъзнаване.

Добави описание

Оставете се на емоциите

Един от най-трудните, но и най-важни етапи от излекуването на детската травма, е да си позволите да изпитате всички емоции, свързани с нея. Напълно разбираемо е в началото да има съпротивление срещу негативните чувства, но е важно те да бъдат изкарани. Именно заради тези болезнени емоции самият процес на „лечение“ е толкова труден и предизвикателен. Препоръчително е през тази фаза човек да потърси подкрепа и професионална помощ, които ще му помогнат да преработи емоциите по-лесно. Добра идея е също така да записвате мислите и емоциите си в дневник. По този начин ще успеете да вникнете по-добре в тях и да разберете посланието, което искат да ви предадат.

Как да се справим с неудобните емоции? >>>

Грижете се за себе си

Физическото и психическото здраве вървят ръка за ръка. Вашето влошено психическо здраве може да окаже негативен ефект върху физическото ви здраве. Поради тази причина трябва да се грижите за себе си, докато тече лечебния процес, свързан с детската ви травма. Освен това полагането на добри грижи към вас самите ще ви научат да бъдете по-мили и нежни към своето тяло и към ума си. Постарайте се да спите достатъчно часове, приемайте здравословна храна и се опитайте да сведете до минимум външния стрес (все пак вътрешният стрес в този момент е повече от достатъчен).

Добави описание

Намерете подкрепа

Както вече стана ясно, когато човек е изправен пред осъзнаването на своя травма от детството (или каквато и да е друга), той се нуждае от подкрепа в процеса на освобождаване от нея. Чуждата помощ е необходима и не е признак на слабост. Дори човек да се чувства дистанциран от другите и дори да се страхува да разкрие това, през което преминава, за него е важно да споделя. Разговорите с близки хора, професионалната консултация или комуникацията с хора, преживели същото нещо, е съществена стъпка в лечебния процес на детската травма.

Прочетете също:

Огледална терапия – обичайте и излекувайте себе си

6 причини, заради които човек се чувства безпомощен и начини да се справи с тях

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови