Д-р Зорка Угринова – обща медицина, клинична хомеопатия

Детето е с атопичен дерматит. Хомеопатия и дермокозметика - ръка за ръка
 © Сн.: iStock.com

Всяко трето дете е с прояви на атопичен дерматит. Още през първите месеци след раждането на детето се появяват зачервени, по-груби на допир обриви, кожата е подчертано суха и чувствителна. До 2 г. възраст тези кожни прояви са по бузите и скалпа. След 2-годишна възраст сухотата на кожата е силно изразена и периодично се получават зачервявания със залющване, главно в задколенните и лакътните повърхности.

Много често в семейството има данни за други алергии, налице е т.нар. атопичен терен – сенна хрема, бронхиална астма, слънчева алергия и др.

 

Атопичното дете

Към атопичен дерматит са предразположени децата със сини очи, руси коси, светла, суха и чувствителна кожа.

 

Причините

Причините за появата на атопичния дерматит са както наследствени (генетични), така и външни фактори на средата. Касае се за нарушение в обмяната на ненаситените мастни киселини, гама-линоленова и линолова киселина, което променя бариерната функция на кожата, тя се изсушава и лесно се възпалява. Силният сърбеж и разчесването допълнително влошават състоянието на кожата. При някои деца разчесването е „до кръв“ и може да се насложи бактериална инфекция, която да затрудни лечението.

 

Какво да правим?

  • Препоръчва се кърмене и по-късно захранване при тези бебета. При нужда майката трябва да спазва определена диета и да избягва алергизиращи храни.
  • Престоя на морския бряг или на подходящ планински климат се отразява добре на бебето.
  • Необходимо е да се използват само памучни, по-свободни дрешки, които да не пристягат и да дразнят детската кожа.
  • Къпането на децата с чувствителна и суха кожа трябва да бъде два-три пъти седмично. Ежедневно се препоръчва само локален тоалет.
  • След баня и за ежедневните масажи да се използват подходяща козметика.

Дермокозметиката е задължителна

Основната цел на лечението при тези деца е правилна хидратация и интензивно подхранване, с цел възстановяване на кожната бариерна функция. Препоръчвам серията на Eau Thermale Avène XeraCalm A.D., която е специално разработена за ежедневна грижа при суха кожа, склонна към атопия. I-modulia®, първата биотехнологична съставка, вложена в продуктите, извлечена от Термална вода Avène, спомага за намаляване на усещанията за сърбеж и зачервяване, следствие на кожна сухота.

Avène XeraСalm A.D.  почистващо релипидиращо олио  е подходящо за къпане при бебета, деца и възрастни със суха и чувствителна кожа, склонна към атопия и сърбеж. Не съдържа сапун, няма аромат, деликатно почиства кожата и я предпазва от изсушаващия ефект на водата.

Avène XeraСalm A.D. почистващо релипидиращо олио

 

Avène XeraCalm A.D свръхобогатен сапун  прави честото миене на ръцете щадящо за кожата, като нежно почиства и е подходящ за употреба при по-големи деца и възрастни. Подходящ е за лице и за тяло.

Avène XeraCalm A.D свръхобогатен сапун

 

Феноменът стерилна козметика

Все повече се говори за ново поколение формули в дермокозметиката – с минимален брой съставки и без консерванти, но за първи път на фокус са и опаковките. Продуктите се поставят в специални опаковки, където е ограничен контактът със светлина, въздух и бактериално замърсяване, за да се съхрани чистотата и сигурността на формулите дори и в по-големи опаковки след тяхното отваряне.
Предназначени са за всеки, който държи на безопасността и ефикасността и при най-взискателната кожа.

Oткритието СТЕРИЛНА КОЗМЕТИКА на Дерматологични лаборатории Avène предлага именно това решение. Всеки път когато използвате продукта, затварящият се механизъм позволява на нужното количество да излезе, но без да допуска обратното навлизане на въздух или микроорганизми в тубата, които могат да замърсят формулата. Част от семейството на СТЕРИЛНА КОЗМЕТИКА са и продуктите за грижа от серията XeraCalm A.D.

 

Да успокоим сърбежа

И тъй като силният сърбеж нарушава качеството на живот на детето, родителите се интересуват как да му помогнат бързо, ефективно и трайно.
За бърз ефект при интензивен локализиран сърбеж препоръчвам XeraCalm A.D. успокояващ концентрат. SOS формула, която намалява сърбежа (причинен от кожна сухота) и успокоява кожата, подходящ е за ежедневна употреба. Специално разработен за зони, склонни към рецидивиращ сърбеж и може да се прилага дори и в деликатните зони на лицето (околоочния контур и по клепачите).

XeraCalm A.D. успокояващ концентрат

 

Avène XeraСalm A.D Релипидиращ крем  и балсам  са предназначени за ежедневна грижа при много суха кожа, склонна към атопия и сърбеж. Подбраните съставки възстановяват, подхранват и подсилват защитния хидролипиден филм. Благодарение на I-modulia®, извлечена от Термална вода Avène,  успокоява зачервяванията, намалява усещането за дискомфорт и омекотява кожата.

XeraCalm A.D Релипидиращ балсам

 

Хомеопатията е нежен метод за профилактика и лечение

Хомеопатията има място в комплексното лечение на атопичния дерматит. Ефектът от хомеопатичните лекарства се наблюдава в няколко посоки. От една страна хомеопатичните лекарства имат ефект върху кожата и кожните лезии:

• Повлияване на зачервяването
• Намаляване на сърбежа
• Подобряване на вида на кожата

Хомеопатичните лекарства имат ефект и върху целия организъм:

• Хранителни или дихателни алергии
• Склонност към запек
• Чести инфекции на горни дихателни пътища

 

Психо-емоционални и поведенчески проблеми

С термина атопично дете се описват психо-емоционалните и поведенческите характеристики на тези деца – нервни, раздразнителни, капризни и неспокойни деца, но и умни, любознателни, интелигентни…
Атопичният дерматит повлиява качеството на живот при децата и променя значително атмосферата в семейството. В тази връзка хомеопатията е средство на избор.

 

Хомеопатичното лечение е индивидуално

Lycopodium clavatum 15СН е подходящ при слабички деца, със суха бледа кожа и по-продължителна жълтеница на новороденото. Възможни са и съпътстващи заболявания като упорит запек, рефлукс, алергии, пикочни инфекции и др. Често са нервни, неспокойни, инатливи…

Calcarea carbonica 30СН съответства на по-пълнички деца. Светла кожа, упорито подсичане, изпотяване по вратлето вечер, са други възможни характеристики на тези деца. Възможно е това дете да има и други прояви на алергия- непоносимост към краве мляко, бронхиолит, бронхиална астма и др. Обикновено те са по-тромави и прохождат и проговарят по-бавно, в сравнение със своите връстници. Лекарството се предписва по 5 гранули дневно.

Medorrhinum 15CHе подходящ при бебета, често родени с вътреутробна инфекция и приемали антибиотик още в първите си дни. Лекарството е подходящо и за бебета и малки деца, които дълго време са били лекувани общо или локално с кортикостероиди. Характерно за това лекарство е много доброто повлияване на дерматита на морския климат. 

 

Предимства на хомеопатичното лечение

  • Хомеопатичното лечение е подходящо за всяка възраст и за всяко дете. То може да се предписва от първите месеци след раждането.
  • При хомеопатичните лекарства не съществува риск от нежелани странични ефекти и те могат да се прилагат продължително време.
  • Хомеопатията предлага холистичен, т.е. цялостен подход към атопичните деца-освен кожния проблем, повлияване на всички болестни тенденции при децата, вкл. психо-емоционални и поведенчески симптоми.
  • Хомеопатия може да се прилага само от лекар хомеопат. Индивидуалният подход е важен за успеха на приложеното хомеопатично лечение.

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови