София. В страната пристигна нова пратка ваксини, съдържаща 17 550 дози на производителя „Пфайзер“. Ваксините ще бъдат разпределени в страната и с тях ще продължи имунизирането на хората от втора и трета фаза. Това е 6-ата пратка на този производител и общо 9-а доставка на ваксини в страната.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов посочи, че ако числата за средната заболяемост на 14-дневна база са под 200 на 100 хиляди души, няма да се взимат нови ограничителни мерки. По думите му има известно нарастване на числата в страната, но здравните власти ще изчакат до четвъртък, когато ще има данните от двуседмичния период, за да се види дали има динамика в заболяемостта. Според него мерките към настоящия момент дават резултатите, които са били търсени, и системата на болничното здравеопазване може да се справи с тази заболяемост. По отношение на личните лекари министърът коментира, че комуникацията с тях е изключително добра. „Всички лични лекари изготвят списъци с желаещи да се ваксинират. В четвърта фаза попадат хората с хронични заболявания и хората, които са над 65-годишна възраст. Те са с приоритет. Започваме първо с тях. Ваксинацията ще бъде по кабинетите на личните лекари. Може да става и с мобилни екипи. Имаме създадени такива екипи. Вече ваксините започват да идват регулярно в страната. Имаме достатъчно количество ваксини“, обясни той. Министърът добави, че ваксините за желаещите от Централната избирателна комисия, районните избирателни комисии и секционните избирателни комисии, полицаите, които са свързани с осигуряване сигурността на изборния процес, фирмите, които осигуряват обслужването на целия процес на изборите, които са посочени от ЦИК, като количество са осигурени.

Пулмологът Д-р Александър Симидчиев каза, че през последните две седмици има плавно нарастване на положителните проби, както и на броя на хората, които се нуждаят от хоспитализация, което се дължи на това, че вирусът протича циклично – има пикове и спадове, които се дължат на промени в поведението на хората.

Междувременно директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев посочи, че по отношение на разпространението на COVID-19 в момента най-критичните области в страната са Кюстендил с 329 на 100 000 средна заболяемост за 14 дни, Пазарджик – 160, София-град – 161, Бургас – 189, Шумен – 143, Плевен – 170, Враца – 164. По думите му областите с най-ниска заболеваемост за 14 дни са Видин, Добрич, Разград и Търговище. Той посочи, че от месец февруари се забелязва плавно увеличение на броя на случаите, като те вече са 132 на 100 000 души. „Първо – къде не се спазват мерките. Неспазване на мерките са събирания по тържища, събиране на много хора без спазване на отстоения и носене на маска на открито, като на пешеходните зони в големите градове. В моловете наблюденията са, че няма спазване“, каза още проф. Тодор Кантарджиев. Той подчерта, че не бива да допускаме навлизането в България на южноафриканския, бразилския и латиноамериканския щам, защото при тях един човек заразява повече хора. „Тоест, болестта става по-прилепчива и един човек заразява повече хора, отколкото досега циркулиращите в Европа щамове и генетични линии на вируса“, обясни проф. Кантарджиев. Директорът на НЦЗПБ добави, че е доказано, че при южноафриканския вариант ваксината има защитно действие при най-тежките и заплашващи живота случаи.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови