Нов корона вирус би могъл да зарази огромна част от човечеството. Това мнение изрази съветникът на Световната здравна организация – епидемиологът Ира Лонгини.
Моделът на Лонгини се основава на данни, според които, всеки един човек, носещ вируса би могъл да зарази минимум още двама или трима.
Отбелязва се също, че даже и да се намери някакъв начин, благодарение на който разпространението на вируса да спадне на 50%, то близо 30% от хората на планетата пак си остават изложени на голям риск, според епидемиологът.
Ограничителните мерки като карантината донякъде могат да забавят заразата. Експертът обаче отбелязва, че болестта може да се разпространи не само в Китай, но и извън него, още преди Пекин да е сварил да наложи необходимите мерки.
Гледната точка на Лонгини споделя и професор Габриел Ленг от Университета в Хонконг, който също смята, че вирусът може да засегне две трети от човечеството.
Нийл Фъргюсън от Imperial College London пък е направил изчисления, които доказват, че само в Китай могат да бъдат заразени до 50 000 души на ден.

Ефективно лечение
Според китайски експерти, методът, използван от лекарите в страната на заразата, включващи плазмено преливане на пациенти с коронавирус, се е оказал доста ефективен при лечението.
В плазмата на някои хора, които успешно са преминали болестта, са намерени антитела, много ценни за борбата със страшното заболяване.
Според вестник Global Times благодарение на новия метод медиците вече са успели да излекуват десет пациента, чието състояние е било изключително тежко.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови