Стресът и неговото разрушително действие отдавна са обект на обсъждане и медиците постоянно ни дават най-различни идеи как да се справим тях. Истината е, обаче че именно стресът е причина да се отделят хормоните адреналин и кортизол, които увеличават сърдечната честота за по-добрата циркулация на кръвта в жизненоважни органи и мускули. По този начин стресът ни помага да се справим с неочаквано възникнали ситуации и да реагираме адекватно. Но, разбира се, постоянното излагане на стрес има своите лоши последици. Една от тях е нарушения сън, придружен с тревожни мисли. Според проучване на Националната фондация за сън (САЩ), 43 процента от хората на 13 до 64 години са признали, че поне веднъж месечно изпитват тези симптоми.

За да избегнете това, може да използвате някои много ефективни методи, каквито са медитацията и физическата активност.

Медитация

Медитацията е техника за релаксация, чиято цел е да направи хората по-наясно с настоящето.

Проучванията показват, че тази техника предлага няколко ползи за психическото благополучие.

Практикуването й в продължение на 10-30 минути преди лягане може да бъде ефективен начин за облекчаване на стреса и подобряване на съня.

Физическа активност

Проучванията показват, че ефектът от упражненията върху психологическото благополучие са огромни и това ги превръща в ефективно лечение на тревожните разстройства. Затова не пропускайте да се раздвижите – дори и да не тичате за здраве сутрин, може да компенсирате с приятни разходки, танци или комплекс упражнения.

 

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови