Напоследък за антиоксидантите се говори много често, но на фона на богатия избор от различните и често пъти екзотични ястия от иновативните менюта на ресторантите, понякога не забелязваме простите, ежедневни продукти, които са истински склад за витамини, полезни хранителни вещества и противоракови компоненти. Консумирани самостоятелно или като добавка към основната храна, тези продукти биха могли да окажат много благоприятен ефект върху здравето и продължителността на живота на човека.
Няма как да изброим всички, но ще ви представим два от най-важните.

Оцветените в тъмно синьо, червено и лилаво плодове

Повечето плодове, особено тъмно или тъмно синьо, като боровинки или къпини, също са много богати на аноксиданти. Има доказателства, че редовната консумация на боровинки и ягоди може да попречи на развитието на сенилна деменция при жените. Според учените, честото похапване на горски плодове е сигурен начин за запазване на паметта и умствените способности при хората в напреднала възраст.

Червено вино и грозде

Умереното пиене на червено вино е особено ефективно при превенцията на сърдечно-съдови заболявания. То е богато на антиоксидантното вещество, което предотвратява стареенето – ресвератрол. Ресвератролът е концентриран в кожата на гроздовите зърна и се запазва дълго време във виното. Той инхибира образуването на атеросклеротични плаки в кръвоносните съдове, намалява тежестта на възпалителните процеси и има противоракови свойства. Учени от Харвардския университет, Бостън, САЩ, наскоро откриха, че забавя и процеса на стареене.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови