Чудесните свойства на дафиновите листа са известни още от древни времена. Дори древните римляни и гърци са били убедени в лечебната сила на тази подправка. Те са употребявали дафинов лист не само в кулинарията, но и в медицината. От листата /пресни или сушени/ са приготвяли инфузия, която им е помагала да се възстановят от различни заболявания.

След толкова много години дафиновият лист отново възвърна своята популярност.

Съвременни изследвания доказват, че той има успокояващ ефект върху психиката. Проучванията показват също, че дафиновият лист въздейства обезболяващо и противовъзпалително на организма, а също така предотвратява и появата на камъни в бъбреците.

Маслото в дафиновите листа има антибактериални свойства и съдържа цинеол, който помага за намаляване на симптомите  на грипа, като намалява бактериите в горните дихателни пътища.

Как да се възползвате от вълшебните свойства на дафиновите листа?

Предлагаме ви един изненадващо прост метод. Всичко, от което се нуждаете, е малък огнеупорен съд (например тенекиена кутия или керамичен съд), няколко сухи дафинови листа и кибрит.

Запалете един или няколко от листата. Само внимавайте, защото сухите дафинови листа горят много бързо, така че бъдете нащрек. Още щом запалите листата и успокояващият аромат ще се разнесе из помещението.

Той ще ви помогне да преборите стреса и да премахнете напрежението и ще ви накара да се отпуснете.

Някои дори твърдят, че мускулите на тялото се отпускат само 10 минути след като листата изгорят.

Релаксиращият ефект се дължи на съдържащия се в дафиновия лист метилевгенол – вещество, което е в състава на някои етерични масла.

Но дори и по някаква причина да не усетите подобен здравословен ефект, поне домът ви ще ухае страхотно!

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *