София. 33 случаи на британския щам са доказани в Националната референтна лаборатория. Това каза директорът на РЗИ-София Данчо Пенчев в предаването „Тази сутрин“ по бТВ.

„За новия мутирал щам още нямаме информация. На територията на София изследвания за британския щам имаме в УМБАЛСМ „Пирогов“ и в Националната референтна лаборатория в Центъра по заразни и паразитни болести. Като данни от „Пирогов“, които получих сутринта, е че от 103-ма положителни, 33-ма са с доказан британски вирус. Официалните изследвания, които проф. Кантарджиев ми даде тази сутрин са, че от 48 изследвания 25 случая са с британски вирус. Интересното е, че тези хора нямат скорошно напускане на страната. Повече от половината не са били хоспитализирани, но имаме един починал. Общият брой на доказаните в Националната референтна лаборатория официално са 33. Вирусът се подмлади. За първи път средната възраст на новодиагностицираните е под 50 години“, коментира той.

По думите му правилата за 10-дневна карантина след контакт със заразен важат за абсолютно всички. Попитан защо тогава е свалил карантината на президента Румен Радев и на министър-председателя Бойко Борисов, Пенчев отговори, че това е била негова лична преценка. „Това са неща, които в хода на работата се учи и подрежда по правилния начин. Това са решения, които взимам аз самостоятелно“, коментира той. Попитан защо е подал оставка, Пенчев посочи, че е имал труден момент в живота си, свързани със смъртта на майка му. „Връщането ми в РЗИ – София дойде по естествен път и от само себе си. Колеги настояха да се върна“, обясни Пенчев.

Той уточни, че екипите на столичната РЗИ редовно посещават моловете и извършват проверки. „Глобата за влизане без маска е 300 лв., а при второ нарушение над 1000 лв. По принцип точно ясна преценка за това на колко детето да носи маска няма, но смятам, че всички лица над 18 години трябва да носят“, каза още той.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови