София. След промяната, която ще бъде направена, общият брой на леглата в болниците ще бъде 4 057, от които 344 ще бъдат за интензивно лечение. Това каза директорът на РЗИ – София Данчо Пенчев Начев в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ. „Защо въвеждаме тези мерки? За София от началото на годината имаме 21 018 положителни случаи, от тях 9 730 са от 1 март досега. Броят на починалите за този период от 1 януари досега е 385, а в последните 15 дни – 97. Броят на медицинските специалисти, които са положителни в София от 518 за 3-месечния период, 163 са за последните 15 дни. Броят на контактните деца в детските градини и ясли е 2 957. Броят на контактните ученици в училищата е 4 131. На тази база и след анализ на ситуацията, експертите от Столичната РЗИ дават тези предложения за ограничителни мерки. Изправени сме пред ситуацията от края на октомври и началото на ноември месец миналата година, но нещата се развиват малко по-бързо. Виждаме нарастване на случаите на седмична база. Трябва много внимателно да подходим към анализа, който правим, и да предложим адекватни мерки“, посочи Пенчев.

„Много е сериозно положението в София. Вчера в Министерсвото на здравеопазването се направиха две срещи с директорите на големите болници в столицата. Столичната РЗИ подходи индивидуално към всяко лечебно заведение. Навсякъде леглата са вдигнати, особено интензивните. Натискът към лечебните заведения е много сериозен. След промяната, която ще бъде направена днес и утре, общият брой на леглата ще бъде 4 057, от които 344 ще бъдат за интензивно лечение. Това е доста притеснителен факт, защото динамиката в лечебните заведения е доста голяма. Те хоспитализират както хора, докарани от Спешна помощ, като чухме, че само за тази смята тази нощ са били хоспитализирани 50 души. Това са лица, които сами отиват в болницата. Нека не забравяме, че в София се лекуват и лица от други области. Няма как да бъдат върнати пациенти, които имат нужда от хоспитализация“, каза още Пенчев.

„Ние предлагаме и ще бъде обсъдено на Областния оперативен щаб, е затваряне на молове, търговски центрове, фитнеси и заведения за 14 дни. Началото на това затваряне предлагаме да започне от събота сутринта. Спират се детските ясли, градини, училища, извънкласни форми и събирания, затварят се кината, театрите и оперите, както и всички културни мероприятия. В хода на проучванията и разговорите с пациенти и ръководителите на лечебните заведения констатираме, че разпространението в София на заболяването е много по-бързо от онзи пик през октомври. Нашата цел е максимално бързо да вземем превантивните мерки, които са необходими“, допълни той.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови