София. Ситуацията в София е напрегната и притеснителна, в момента на територията на града има достатъчно свободни легла.
Това каза директорът на РЗИ – София Данчо Пенчев в интервю за предаването „Лице в лице“ по БТВ.

„Ситуацията в София е напрегната и притеснителна от гледна точка на това, че в последните няколко седмици рязко се повиши броя на положителните случаи в София, съобразно броя на извършените изследвания. Ние пак надминахме 20 % от пробите, които са положителни. Увеличи се натискът върху лечебната мрежа. Здравната система също изпитва този натиск. Увеличава се броят на хоспитализираните. Подмладява се заболяването в София. За съжаление, констатираме, че вече има макар и единични случаи на пациенти, които преведени от бърза помощ до лечебно заведение, автоматично влизат в интензивния сектор, което не е добър показател“, обясни той.

„За момента на територията на София има достатъчно свободни легла. Към днешна дата, към обяд, бяха заети 71 % от интензивните легла, определени за COVID и петдесет и няколко процента от леглата за леки и среднотежки случаи. Но София като област тя приема и пациенти, които не могат да върнати, и от други области. Надяваме се, легловата база да издържи, както и специалистите, които работят в COVID-зоните“, добави още Пенчев. Той каза още, че не би нарекъл новите правила локдаун в сравнение с наложените правила в други европейски държави.

„В България на 12-ти февруари са пристигнали 31 200 дози от партидата на „АстраЗенека“, за която се съобщава за тежки случаи в Европа. От тази партида на територията на София са раздадени и поставени 14 000 дози. От които 20 в лечебни заведения, това са почти 13 000 и 1 200 са дадени на общопрактикуващите лекари. Това, което констатираме в момента, че нямаме информация за странични ефекти или нежелани реакции. Това, което след разговор с директора на Изпълнителната агенция по лекарствата г-н Кирилов разбрах, че при блицанкетата, която са направили нежеланите реакции от тази партида са по-малко от нежеланите реакции от други партиди на „АстраЗенека“, обясни той. Пенчев обясни, че всеки един лекар, който е поставил ваксина, е длъжен при констатиране на нежелана реакция независимо от коя ваксина и коя партида да информира Регионалната здравна инспекция и Изпълнителната агенция по лекарствата, където се събира тази информация.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови