София. За момента не е необходимо да се предлага въвеждането на вечерен час. Това каза директорът на РЗИ – София Данчо Пенчев Начев в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ. „От всяка една мярка се очаква да се получи някакъв ефект в определен срок. Когато се отвориха моловете, заведенията и фитнесите, все още имахме по-ниска заболеваемост в София, но още тогава предупреждавахме, че нещата започваха. Не беше грешка, че се отвориха. Би могло да се изчака малко, за да изчакаме резултатите, които имахме или предварително изтеглено напред, но отварян трябваше да има. Взимането на мерките е комплексно решение, в което се съобразяват доста фактори“, посочи Пенчев.

По думите му на другия край на везната е живота на близките и децата ни. „Предложенията на Столичната РЗИ са конкретни и ясно за определен период от време. Внимателно следим нещата. Решенията вече не са от днес за утре. В Европа и Света се случва същото. В Германия има още по-рестиктивни мерки. Имаме огромно желание като с вълшебна пръчка да спрем разпространението на вируса, но за съжаление той намира нови форми и се адаптира“, каза още той.

Той посочи, че за момента не е необходимо да се предлага въвеждането на вечерен час. По думите му конкретна цифра като заболяемост, след която да се въведе локдаун, не може да се каже. „Има множество фактори като виролентността на вируса, разпространението, броя на положителните случаи, тежестта върху лечебната система и броя на хоспитализациите, смъртността. Не можем да кажем при точно определена цифра, че ще направим точно какво. КПП-тата не дадоха нужния ефект, когато ги въведохме. Сега при натрупания опит сме по-консервативни при рестриктивните мерки“, заяви Пенчев.

„Коридорите за възрастни продължават да действат и ще продължат да действат като мярка. Ние като контролен орган ще наблегнем върху контрола, така че зелените коридори за пазаруване за възрастни хора остават. Ние сме им позволили само тогава да ходят, но не сме им забранили да ходят в останалото време. Според мен възрастните хора са изпълнителни. За останалите също ще се вземат мерки. Търсим правилния начин за разпределяне на натовареността върху хранителните магазини. В определени часове имаме едно натоварване при тях и търсим оптималния вариант, с който бихме могли да предложим приемливи мерки, които са възможни за изпълнение.
Предложението е много мащабно. Забрана за фризьорски салони не сме обсъждали, но за танцови школи и казина – да“, допълни той.

По думите му единични случаи са хората, които се заразяват между първа и втора игла. Според него след поставянето на двете дози човек в единични случаи може да бъде положителен, но няма да бъде разпространител на вируса.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови