София. За момента в столицата все още има свободни легла, но болниците са готови да разкрият допълнителни легла за COVID. Това каза директорът на РЗИ-София Данчо Пенчев в интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. „На територията на София положението е сериозно. В последните седмици имаме една трайно увеличение на случаите в София. За момента все още има свободни легла. Столичната РЗИ е в контакт с директорите на болниците, които всяка сутрин и вечер докладват за броя на леглата. 65% от интензивните легла в София са заети и малко над 55% от тези за средно тежки случаи“, заяви Пенчев.

„Болниците са готови да разкрият допълнителни легла за COVID. Денонощно се следят показателите и вследствие на ситуацията ще се взимат решения за мерките. Имаме готовност за въвеждане на допълнителни мерки. Освен мерките, които областните щабове и на национално ниво могат да бъдат въведени, трябва да се обърне внимание на личната отговорност на хората.
Възможно е отново да се затворят ресторанти при определени условия. За момента не се предвижда, но се следи ситуацията“, заяви той.

„В края на февруари очаквахме всеки производител да спази договорените количества и срокове. Очакваме 105 300 ваксини на „Пфайзер“, 82 500 на „Модерна“ и две доставки на „АстраЗенека“ – първата от 76 000 и втората от 28 000 дози. От началото на доставките в София са получени 105 000 ваксини, от които над 85 000 лица вече са ваксинирани. Най-голямата група са обхванати хората над 65 години, лекари, учители и хора, ангажирани за изборите.
Очаквам към края на месеца да се върнем отново на фазите и те да бъдат завършени. Първият списък от училищата и детските градини почти на 90% е завършен с имунизирането. Докато не видя ваксината, не мога да поема ангажимент, че графикът се спазва. Ако се спази графикът, ще успеем да позволим на българина да си избира ваксина“, посочи Пенчев.

„След пристигане на дозите, Министерството разпределя по РЗИ-та и всяка РЗИ разпределя ваксините. Столичната РЗИ се опитва да направи по-голяма покриваемост на територията на София град. Макар и по малко, ние раздаваме ваксини на всички.
Ваксинационеният процес е сложен. В него участват пациентите и лекарите. Когато се направи един график, апелирам да се спазва, защото всяка ваксина е многодозова, има кратък срок на съхранение и когато някой не дойде за ваксинация, спешно трябва да се намери друг човек, на който да се постави дозата“, допълни той.

„В София за втора игла са подсигурени дозите на „Пфайзер“ и „Модерна“. За „Астра Зенека“ считаме, че производителят ще компенсира доставките, за да има достатъчно дози за втора игла. Става дума за разстояние от 70 дни“, заяви той.

„Ваксинационният план е структуриран както в останалите държави. Всяка от фазите в този план участва и в другите ваксинационни планове. Ако се възстановят доставките, доказано е, че системата може да направи над 25 000 ваксинации на ден“, допълни той.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови