Оказва се, че има различни видове стареене и човек може да е предразположен към няколко вида наведнъж. Това стана ясно от нови проучвания на медиците.

Изследователи от Медицинското училище в университета в Станфорд са стигнали до извода, че можем да пострадаме от четири биологични типа стареене. Според резултатите от проучването, които са публикувани в изданието Nature Medicine, съществуват няколко възможности – метаболитен, имунен, чернодробен и нефротичен тип стареене.

Този анализ е на базата на експерименти, които са се провеждали в продължение от две до три години, а в тях са участвали доброволци на възраст от 29 до 75 години. Учените са изследвали някои микроби и биологични молекули, открити в организмите на изследваните хора.

След внимателно проучване на протеини, метаболити и липиди, експертите са категорични, че ни грозят 4 вида стареене. Първият тип – метаболитното, е свързано с нарушения при обмяната на веществата. Вторият тип – имунния се отнася до способността на организма ни бъде устойчив на бактерии. Третият тип – чернодробният, възниква поради нарушения функциите на черния дроб. И последният – нефротичният, се свързва с функциите на бъбреците.

Също така учените са на мнение, че човек може да е предразположен към няколко вида стареене наведнъж. Благодарение на това откритие, според изследователите, хората ще знаят предварително какъв тип стареене ги очаква, в зависимост от това, от какви здравословни проблеми се оплакват.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови