София. Министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов се запозна на място с организацията и начина на работа на първия в страната временен изнесен специализиран кабинет за имунизации срещу COVID-19 пред РЗИ. „Тук ще се провежда имунизацията по организационния план, който беше предложен вчера на срещата с шестимата директори на РЗИ-та от д-р Пенчев, който е от РЗИ – София. Пациентите или гражданите, които желаят да се имунизират, ще могат, ако има опашка, да се разположат на тротоара. На двете информационни табла отпред ще получават най-важната информация. Ще има две линейки. Едната линейка ще е тук от ЦГМ, която при възникване на някакъв тип спешна медицинска нужда да бъде пациентът обслужен и транспортиран. Отзад има линейка на Столична община с парамедик, която ще може да извозва пациентите при необходимост към лечебни заведения“, обясни министърът.

Той обясни, че при необходимост от разкриването на такъв тип ваксинацинационни центрове имат готовност за още два. Ангелов подчерта още, че усилията на кмета на София Фандъкова доведоха до контролиран пациентопоток върху лечебните заведения и това даде глътка въздух на всички болници. Той съобщи, че до края на тази седмица директорите на шестте РЗИ-та, трябва да представят „пътна карта“ на имунизациите в съответния регион, за да може да стане ясно какви са спецификите на всяко едно място. Министърът подчерта, че до започване на ваксинация ще дадат на българските граждани отговор на всичките им въпроси. „Очакваме “Информационно обслужване” да създаде софтуерна обезпеченост на целия процес на ваксинацията.

“Информационно обслужване” поеха ангажимента да направят системата така, че оттам автоматично да се извличат данните и да се вкарват в една система“, каза още Ангелов. Желаещият към настоящия момент да се ваксинира медицински персонал е около 33 %.
„В състоянието, в което се намираме с недостатъчна информация, която да характеризира всяка една ваксина, този процент на лекари, които желаят да се ваксинират, е нормален. Ангажимент на българското правителство е да направи организацията такава, че българските граждани да получат цялата информация на разбираем език. Преди тях да я получат българските лекари и всички, които са обвързани с процеса на имунизация, за да могат в хода на подаване на информираното съгласие, гражданите да правят своя информиран избор и да получат правилните съвети от лекарите“, допълни още министърът. Ангелов каза още, че от началото на следващата година директорите на РЗИ-тата трябва да посочат точните места, където ще се извършва ваксинацията във всяко лечебните заведения. Министърът подчерта, че България е готова да приеме ваксината, с цялата логистика, която се изисква. „Работим по създаването на форма на информирано съгласие за всички български пациенти“, добави министърът. Ангелов отговори и на журналистически въпрос относно провеждането на избори в условия на пандемията. „Все още не сме готови с финалния вариант на тези мерки. Основната ни задача е изборите да се проведат в указания законов срок по начина, по който той ще бъде определен, а наш ангажимент е да организираме тяхното безопасно за всички български граждани, включително и за участниците от секционните избирателни комисии“, обясни той.

Кметът на София Йорданка Фандъкова подчерта готовността на Столична община за създаване на организация относно ваксинирането на различните групи. Тя добави, че при старта и ясната информация колко човека трябва да минават, имат готовност за още два пункта, за които се мисли. “Ние сме готови включително ако се наложи и в ДКЦ-тата да се организират такива пунктове”, добави Фандъкова. Тя обясни, че оборудването за този ваксинационен център са наличности, които имат. “Освен логистиката, предоставяме и осем екипа. Ежедневно осем екипа на смени ще бъдат на разположение на РЗИ, за да могат да помагат, когато започне ваксинацията”, каза още тя. Фандъкова съобщи, че около 40 % от работещите медицински лица в общинските болници са заявили до този момент желанието да се ваксинират”, подчерта Фандъкова.
Теодора ПАТРОНОВА

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови