София. След като сутринта министърът на икономиката Лъчезар Борисов съобщи, че големите магазини ще работят при определени условия, решението му претърпя обрат. Крачката назад беше направена след нареждане на премиера Бойко Борисов. По първоначалните указания големите магазини с площ над 300 квадратни метра щяха да могат да продължат работа като реорганизират дейността си в по-малко пространство. Щяха да са отворени и търговските обекти, към които има директен вход от улица или паркинг.

От Министерството на икономиката обясниха, че решението това все пак да не случи, е взето, тъй като противоепидемичните мерки в страната ще действат за кратък период от време – до 31 март.

Какво още стана ясно на редовния здравен брифинг?

Продължават разговорите за осигуряване на допълнителни ваксини за България.

„Това стана възможно благодарение на усилията на българското правителство и българския премиер, който заедно с Австрия, Хърватска, Чехия, Латвия и Словения написаха писмо с молба за справедливо преразпределяне на дозите. Очакваме днес да приключат експертите разговори. Именно затова г-н Богдан Кирилов отсъства и защитава интересите на страната. Очаква се довечера да има решение на най-високо държавно ниво“, посочи министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов.

Той увери, че България ще се справи с третата вълна на коронавируса и ще излезе от нея успешно.
„Обезпечили сме цялата система с допълнително количество и медикаменти, и лични предпазни средства, и дезинфектанти, като разбира се няколко извънредни доставки на ремдесивир. Вчера взехме решение за втора извънредна доставка на ремдесивир“, подчерта той.

България е на 4-то място в ЕС и на първо на Балканския полуостров по 14-дневна смъртност от COVID-19

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев уточни, че смъртността в България за последните 14 дни е 20 на 100 000 души.
„Пред нас са Чехия с 27, Унгария с 26 и Словакия с 21 души на 100 000. 14-дневната заболеваемост е 661 на 100 000 души, което ни отрежда 6-то място в ЕС и европейското икономическо пространство и второ място на Балканския полуостров. За тези 14 дни пред нас са Малта, Естония, Чехия, Унгария и Полша, като разликите са значителни. В Естония заболеваемостта е 1 508 на 100 000 души. Това значи, че ако позволим грубо неспазване на мерките, имаме възможност и хоризонт да удвоим два пъти и половина броят на случаите, приетите в болница и починалите“, допълни той.

Той коментира и ситуацията в пределите на България, като посочи, че най-висока е заболеваемостта в Бургас: 897 на 100 000 души, Силистра: 866, София: 866, Враца: 801, Плевен: 758.
„С най-ниска заболеваемост са Търговище: 159, Разград: 234, Кърджали: 236, Видин: 247 и Пазарджик: 385 на 100 000 души. Прави впечатление, че броят на тестовете, който продължава да се повишава, на 100 000 от населението, вече надмина границата на 1 500 и приближаваме към 1 600 на 100 000 население, което ни доближава до малко под средното за ЕС“, добави доц. Кунчев.

За последната седмица нарастването в заразените на 100 000 души е с 23%.

„Надминахме върха си от 23 ноември 2020 г. Сега сме над него. Тогава върхът беше 667 заболели на 100 000. Сега сме 679 на 100 000. Нарастването спрямо миналата седмица е с 23%, а нарастването за 14 дни е 73%. По отношение на смъртността, за миналата седмица съобщих, че има стръмно нарастване. В момента има колебания, като нарастването е само 5%. За 14 дни все пак се запазва висок процент – 53. По отношение на заетостта в болниците, има нарастване на случаите със 17% за последната седмица. От 7 800 миналия четвъртък, сега са 9 125. В интензивните нарастването е с 22 %“, посочи н ачалникът на Военномедицинска академия (ВМА) и председател на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

Причината за заразените с COVID-19 в Дома за възрастни хора в с. Опанец, община Добричка, е нежеланието на персонала да се имунизира. „Към днешна дата няма имунизиран срещу коронавирус, който да е в болница. Случаят в Добрич доказва, че основната цел на ваксината не е въобще да не се срещаме с вируса, а да не се стига до тежко протичане и усложнения. Четирима от приетите шест са изписани. Причината за ситуацията там е нежеланието на персонала да се имунизира, когато му беше предложено. Той внесе инфекцията и доведе до тази ситуация“, допълни той.

„В случая в Добрич говорим за нещо, което очаквахме и се случи на практика в истинския живот. Хората, които са ваксинирани с една или две дози, реално имат възможността да бъдат носители на вирусната инфекция, но те няма да се разболеят тежко, няма да постъпят в лечебни заведения и няма да загубят живота си от COVID-19. Всеки, който е ваксиниран, всеки, който е преболедувал, е добре да носи предпазни средства: маска. Той може да разпространява инфекцията и да е неин носител. Хората в този дом са две категории от ползвателите. Те са 40 човека. 14 от в моме нта заразените са ваксинирани. От тях само двама са проявили клинична картина, по-специално лека кашлица и температура. Нямаме никакви притеснения за тези хора. Хората, които не са ваксинирани, имат по-сериозна клинична картина“, посочи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Той напомни, че ваксинираните са предпазени от тежко боледуване от коронавирус и постъпване в лечебно заведение.

Теодора ПАВЛОВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови