София. Данните за хода на пандемията от COVID-19 не показват основание за оптимизъм, за да бъде оправдано отварянето на детските градини и ясли от 14 декември. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ Георги Стоилчев от фейсбук групата „Science in the Crisis“.

„Радетели сме на това да бъдат четени данните и ако предполагат отваряне на детските градини и ясли, сме съгласни това да бъде направено. Но към момента няма никакви индикации данните да показват нужната тенденция за спад на всички показатели за хода на епидемията. Има леко намаление на броя заразени в последните две седмици, но има и спад на направените PSR тестове. Процентът на положителните проби не спада, за осма седмица смъртните случаи се повишават. От около месец на мода влязоха т. нар. антигенни тестове, които обаче не влизат в официалната статистика и няма данни колко от тях са положителни. Пролетта правителството беше обвинявано, че се правят прекалено много тестове. Сега можем да кажем, че резултатите, които дори от официалната статистика са стряскащи, не са категорично реалните, които проследяват развитието на епидемията. Броят на заразените медици също продължава да расте“, обясни Георги Стоилчев.

Според Георги Стоилчев всички мерки трябва да бъдат преразглеждани съобразно реални данни. Отхлабването им, дори показателите на пандемията да покажат значителен спад, трябва да бъде постепенно, отбеляза той.

„Ако след Нова година сме достигнали значителен спад, то тогава да отворим яслите и детските градини, след това да се продължи с отварянето на училищата. Но носенето на маски, спазването на дистанция и проактивното тестване трябва да продължат“, категоричен бе той.
Георги Стоилчев подчерта, че общественото здраве не трябва да остава в ръцете на гражданите.

Росица АНГЕЛОВА

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови