София. При нито една от досега прилаганите ваксини при човека няма противопоказания да се прилага при бременни и кърмещи жени. Това каза председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски на брифинг в Министерски съвет по темата за препоръката да не се ваксинират бременни жени и жените, които планират бременност през следващите 6 месеца, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Мутафчийски заяви, че в кратките характеристики не се е препоръчвало ваксини да се прилагат на бременни и кърмещи жени, защото не е имало достатъчно поставени ваксини на такава група хора, за да могат да се дадат надеждни препоръки да се използват ваксините. „Това нещо беше пренебрегнато и то първо в САЩ, където започнаха да ваксинират бременни жени на доброволен принсип с ваксината на „Пфайзер“. След това се разшири кръгът и за кърмещи жени. В Израел става ваксинирането на бременни жени с „Пйайзер“, а във Великобритания – с „Астра Зенека“. Сега ще се изнесат резултатите. Нямаме основания да очакваме, че те ще се явят като някаква по-особена група, която да трябва да бъде изключена. При нито една от досега прилаганите ваксини при човека няма противопоказания да се прилага при бременни и кърмещи жени. Очакванията са, че и при тези ваксини няма да има никакъв проблем, но трябва да имаме научни доказателства за това. Има определено негативно отношение към ваксинацията в България и затова трябва много внимателно да се работи. Това скоро ще бъде решено, както и за децата“, добави Мутафчийски.

Министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов заяви: „В България разполагаме с ваксина – аденовирусната ваксина от Оксфорд, за която има данни, че се поставя на бременни жени. Тя за момента е единствената ваксина, която е регистрирана в ЕС, която се прилага на бременни. Това е решение на експертния съвет. Не очаквайте от мен аз да повлияя на това решение. Това е тяхна препоръка, която даваме към общопрактикуващите лекари, за да могат те да имат сигурността, от която се нуждаят, за да отговарят на въпросите на своите пациенти. Трябва да слушаме гласа на науката и на експертите и това не може да бъде политическо решение в никакъв случай. Най-важна е преценката на всеки лекар. Винаги водещо е неговото решение“, посочи Ангелов.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови