София. Има болници с изчерпани и полуизчерпани капацитети, тази сутрин във ВМА имахме 5 свободни легла, въпреки че преди три дни разкрихме две нови клиники. Това каза началникът на Военномедицинска академия (ВМА) и председател на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски на брифинг в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Мутафчийски подчерта, че ситуацията е изключително сериозна.
„По отношение на заразените на 100 000 души на седмична база, от 283 на 100 000, сега сме на 395 на 100 000 средно. 38% е нарастването. Поне от 14 дни се намираме в експоненциално нарастване на случаите. В момента сме на нивото от 5 ноември. По отношение на починалите, при нас има закъснение в смъртността с около 16 дни, но има особеност, която не я е имало в последните 6 месеца – много стръмно покачване на кривата. Толкова стръмно не сме имали от септември месец. Нарастването на седмична база е с около 53%, което е силно обезпокоително. Анализирайки тези данни, плюс данните от заетостта в болниците, където миналата седмици в същия ден сме имали 5 307 случая, а сега имаме 6 395, всеки може да го изчисли. За интензивните легла от 440 на 501“, допълни ген. Мутафчийски.

„Остана ни много ярък спомен как започна това нещо с една-единствена лаборатория в България. Сега вече има над 100 такива лаборатории, които са реферирани и могат да дават достоверна информация. Това е една огромна работа, която се свърши още в началото. Имаше много критики как сме реагирали в самото начало. Сега имаме възможност да видим каква пролет си спестихме миналата година. Казвам го с огромно съжаление.
При предишните пикове имахме семейства, в които се наблюдаваше, че един или двама членове от семейството не са заразени. В момента наблюдаваме семействата заразени в пълен комплект“, каза още той.

Теодора ПАВЛОВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови