София. Справяме се много добре с мерките, очаквахме не повече от 50% да намалим заболяемостта, а тя е снижена с повече от 60%, Това каза началникът на Военномедицинска академия (ВМА) и председател на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ.
„На този етап се справяме много добре. Очаквахме не повече от 50% да намалим заболяемостта, а тя е снижена с повече от 60%. Ако се изчислява на базата на средна заболяемост, а на 100 000 дори е 4 пъти. Изходната точка беше над 660 на 100 000, а сега средното е към 150 – 160 на 100 000. Днес дори е 125 на 100 000 средно“, посочи той.

„Спряха се учебните занимания на учениците, за което бяхме много критикувани. Другите западноевропейски страни не беше предприета такава мярка. Оказва се, че в учебна среда, въпреки многото мнения по този въпрос, се разпространява вирусът много интензивно. Слава богу децата са пощадени от тежко боледуване, но разпространяват заболяването в своите семейства. Децата не останаха затворени вкъщи, но събирането на малък брой деца на една площадка например не е еднакво с един учебен процес, когато се събират стотици деца по едно и също време, а през междучасието има свободно смесване на потоците.

„Това е тежко решение, защото има огромен натиск върху правителството да вземе такова решение заради евентуалните вреди, които нанася изолацията на малките деца, а при най-малките от техническа гледна точка обучението в електронна среда е невъзможно или неефективно. При такава ниска заболяемост в момента това е един премерен риск. Ако се покажат тенденции, които да водят към повишаване на заболяемостта, ще предложим отново да има затваряне за известно време. Една т основните идеи още есента беше един скачащ локдаун да има – две или три седмици да има рестриктивни мерки, след това да има кратък въздух и после пак затваряне. Днес можем да дишаме малко с по-свободни гърди“, добави той.

„Трябва да следим внимателно как се развиват нещата във Великобритания, Чехия, Нидерландия и Белгия, където има оформени огнища. Великобритания предвижда един мегалокдаун за около 10 седмици. Колегите и отговорните институции много внимателно наблюдават ситуацията във Великобритания, която хич не е добра.

„За пълно затваряне не се разговаря към момента, но се отчита добрият ефект дори на такова частично затваряне. Бяха направени точните попадения – учениците, нощните заведения и ресторантите. Националният оперативен щаб и аз не можем да бъдем подложени на такъв натиск, защото ние не правим оценка на икономическите въздействия на мерките. Затова си има хора. Ние комуникираме с тях. Нашите предложения за здравни мерки често не кореспондират в обстановката, но всеки носи отговорност за своите решения“, заяви Мутафчийски.

„В моловете има една масовост на събиранията на хора, които отсъстват в другите магазини. Един магазин също може да бъде място за предаване на заразата, но колкото по-малко са такива места, в които може да се предава заразата, толкова по-лесно може да се контролира заразата. Още когато обявявахме сегашните мерки, ние казахме, че не претендираме за изчерпателност и за забраха на всички потенциално опасни места, Ние претендираме, че бележим мерки за местата, които са най-опасни, допълни той.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови