София. Ние сме изключително разтревожени от ситуацията , която е в Европа. Знаем, че това рано или късно ще стигне до нас. Това каза в предаването „Неделя 150“ по БНР председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

„В последните седмици ние никога не сме залагали на прекален оптимизъм. Във всяка наша изява всеки член на щаба предупреждава за това, което се задава към нас – английският вариант на COVID, което би влошило в пъти ситуацията в страната. Европа е достатъчно отворена, за да има пренос на пътници и пренос на заразени хора. Тревожна е тенденцията за бъдеще“, допълни той.

Той коментира ситуацията в Западна Европа, където мерките се затягат, а случаите се увеличават.
„Както и ние, така и колеги, които са в Западна Европа, следваме събитията, а не ги изпреварваме. Високата заболеваемост в тези държави доведе до по-строги мерки, тя беше факт. Те не са имали никога такъв по -спокоен период между втора и трета вълна, както нас.
Сега, въпреки строгите мерки, продължават да се увеличават случаите. В тези общества превалира процентът на новите варианти на вируса, които са много по—заразни отколкото предишния вариант. Това е обяснението, заради това изглежда така, че те налагат мерки, а се влошава ситуацията и няма смисъл от тези мерки. Никой не знае какво ще се случи, ако нямаше мерки. Тогава може би размерите на това бедствие биха били напълно катастрофални. Във върха на първия си пик Великобритания имаха 18 000 хоспитализирани в най-голямата си заетост на болниците, сега имат над 30 000. Това наистина е бедствена ситуация“, отбеляза генерал Мутафчийски.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови