София. Работи се по осигуряване на по-големи мощности, които да могат да правят секвенация на по-големи количества проби. Според Европейската комисия страните членки трябва да правят секвениране на между 5-10% от взетите проби. Това каза в предаването „Неделя 150“ по БНР председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Относно това, че туристическият сектор се възпротиви на въвеждането на отрицателен ПСР за влизане в България, защото това ще убие туризма и ще се направили отстъпление, проф. Мутафчийски посочи, че например в Алпите не работи нито един курорт. „Всяка държава определя правилата, но има някои правила, които в ЕС се смятат като съвсем резонни – карантина, ПСР и това е нормално във връзка с по-опасните варианти на вируса. На какво трябва да се опрем, за да ги отменим“, попита проф. Мутафчийски.
На въпрос как да се отговори на браншовете, които казват ние не сме най-опасните, как се определя кои са местата, които трябва да са затворени, той посочи: „Ако успея да дам точна рецепта кое най-опасно и кое не, това ще е принос към познаването на пандемията, колкото и неща да станаха ясни за година, все още има неясни“. По думите му е ясно, че струпването на много хора в различна социална сфера могат да доведат до опасности, някои с по-голяма степен, други с по- малка.
„Не претендираме за всеобхватност на всички места, които са потенциално опасни. Избрахме най-опасните мета, които в повечето страни се определят като такива. Затова се получи такава диспропорция. Винаги могат да се задават тези въпроси, ако следваме логиката им се получава, че нищо не трябва да е затворено и се оказваме на произвола на съдбата“, заяви той.

На въпрос защо сме в дъното на европейските таблици по ваксинацията, проф. Владислав Мутафчйски заяви, че се оказва, че фирмите производители не са толкова коректни. „Очаква еди какви си количества от тази или онази фирма – това претъпя динамика по независещи причини от наша страната. Държави заплатиха тройна цена на ваксините и отнеха милиони дози. Това рефлектира на европейските страни. Отделно – дори вчера беше одобрена третата ваксина на „АстраЗенека“, преди да стане това фирмата заяви ясно, че не може да изпълни договора си към ЕС в пълен обем“, допълни той.
„Сега, както очаквахме около 250 хил. дози от тази ваксина, ще се сдобием не точно с толкова. По първоначални данни на 7 февруари очакваме 48 хил. от нея, на 14 февруари 75 хил. дози, до края на месеца 135 хил. дози“, поясни той.

Днес ще пристигнат 3600 дози от „Moderna“, в понеделник 17 750 дози от „Pfizer“. Глобално погледнато ще се озовем , ако всички фирми изпълнят дозите до края на годината ще се озовем с колосално количество ваксини. До края на годината ще трябва ада имаме 18 млн. дози“, поясни той.

За ефективността на ваксината на „АстраЗенека“ при по-възрастните пациенти проф. Мутафчийски уточни, че в препоръката на фирмата е записано с нея да не се ваксинират пациенти над 55 години, защото тази възрастова група не е била включена в експерименталния процес.

Той подчерта, че ваксинационният календар в нашата страна е балансиран и поясни, че предстои неговата актуализация за включване в приоритетните групи на бъдещи членове на избирателни комисии.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови